Stedin

De vraag

Hoe verlaag ik het verzuim binnen mijn organisatie met duurzame inzetbaarheid? En hoe zorg ik dat dit laag blijft? Dat was de vraag van Stedin aan Inhealth. Want verzuim kan ingewikkeld zijn. Aan de proceskant én aan de menskant. Hoe kun je als medewerker en als leidinggevende tijdig signaleren als het wat minder goed gaat? Welke mogelijkheden heb je? Hoe motiveer en ondersteun je elkaar? En hoe ga je om met verzuim dat niet om ziekte blijkt te gaan, maar bijvoorbeeld om een arbeidsconflict?

Onze aanpak: visievorming & training aan leidinggevenden

De aanpak begon met bureau-onderzoek en sessies met hr. Aan de hand hiervan brachten werd in kaart gebracht wat de visie van Stedin is op verzuim en inzetbaarheid. Er waren veel documenten en protocollen. Dit werd vertaald naar één visueel protocol met een versimpeld stappenplan. Dit vormde de basis voor trainingen aan leidinggevenden, die het proces op interactieve en leuke manier verhelderden.

Het resultaat: verzuim is bespreekbaar geworden

Stedin heeft het niet meer over verzuim, maar over verminderde inzetbaarheid en ziekteverlof. Verminderde inzetbaarheid wordt eerder gesignaleerd, de leidinggevende voert een gesprek met de werknemer en verwijst eventueel door. Is er toch ziekteverlof nodig? Dan weten leidinggevenden hoe hiermee om te gaan. Verzuim is bespreekbaar geworden.

Hoe nu verder?

Er komen workshops voor de medewerkers en Stedin gaat ambassadeurs benoemen. Zo wil Stedin ook medewerkers bekend maken met de visie op inzetbaarheid en verminderde inzetbaarheid. Er worden regelmatig themasessies en intervisies aangeboden. Zo blijft het thema op de agenda en worden leidinggevenden gesteund in hun rol.

Bekijk ook: Fluor

Bekijk casus

Bekijk ook: Unica

Bekijk casus

Bekijk ook: Detailresult Groep

Bekijk casus

Send this to a friend