Door de nieuwe hybride manier van werken na covid, zijn werk en privé meer één geworden. Dit had een weerslag op de ervaren werkdruk en daarmee ook op de vitaliteit van medewerkers. ING wilde dat die vitaliteit weer zou groeien en deed zelf onderzoek naar wat daar nou echt impact op heeft. Een belangrijke uitkomst: het gaat vaak over gedrag!

Op basis van de uitkomsten kon ING vier gezonde werkgewoonten definiëren, de ‘working habits for vitality’. Als medewerkers deze gewoonten zouden oppakken, dan zou de vitaliteit groeien en de ervaren werkdruk dalen. Nu was het nog de kunst om ervoor te zorgen dat dat medewerkers zich daadwerkelijk aan deze nieuwe gewoonten gaan houden.

Gedrag veranderen is namelijk nog niet zo makkelijk… Maar met de juiste manier van onderzoeken en met passende, creatieve oplossingen kun je zeer effectieve interventies inzetten.

Wij deden dat aan de hand van onze ‘behavioural design’ aanpak

Sleep
1

We hielden zo’n 45 interviews met medewerkers over de hele wereld.

2

We creëerden inzicht in gedrag en de context daar omheen.

3

We zagen welke cultuureigenschappen beperkend waren voor het gewenste gedrag.

4

We ontdekten welke gedragingen de meeste kans van slagen hadden met het grootste effect. Zo konden we prioriteiten stellen.

“Inhealth bracht expertise mee rondom creativiteit en gedrag – dit zagen we met name terug in de beargumentatie, vindingrijke ideeën en zorgvuldige onderbouwing van methodes en methodieken over o.a. gedragsontwerp.”

Medewerker ING

We werkten aan een aantal mogelijke oplossingen. Met als doel: het gewenste gedrag zo makkelijk mogelijk maken! Een paar voorbeelden van deze oplossingsvoorstellen:

Sleep
1

Een sjabloon voor agenda-uitnodigingen. Met daarin duidelijk een doel en agenda.

2

De mogelijkheid om agenda-uitnodigingen af te wijzen (met hulp voor de juiste onderbouwing)

3

Een Meeting escape room, waarbij je samen met collega’s op spelenderwijs uit een slechte meeting moet zien te ontsnappen.

“Medewerkers ervaren werkdruk, onder andere doordat ze veel in meetings zitten. Je kunt moeilijk mensen vragen vaker te ontspannen, als de agenda vol zit. Oftewel: als je mensen vraagt hun gedrag te veranderen, moet de context dat ook toelaten. Daarom was het onze prioriteit om wat te doen aan de meeting-cultuur bij ING. Dit paste goed bij de werkgewoonte ‘collaborate effectively’.”

Lori Buma, Inhealth

Lori Buma

Interessant, dat voorbeeld bij ING!

Neem contact op met Lori. Zij vertelt je er graag meer over.