Diana van Weersch, Reakt
“We zijn met het team echt tot betere gesprekken gekomen. Ik gun andere teams deze aanpak, het werkt! Zelfs het werkplezier is omhoog gegaan. Dus ook in breder perspectief heeft de aanpak een positief effect.”
Steeds meer zorgmedewerkers hebben te maken met agressie en ongewenst gedrag. Zowel van cliënten of diens familieleden als door hun eigen collega’s. Hulpverleners zijn vaak geneigd om grensoverschrijdend gedrag te accepteren, want ‘het hoort er nu eenmaal bij’. Hierdoor is de kans groot dat ze structureel over hun grenzen heen gaan.
Daarom vroeg O&O fonds GGZ of we een aanpak konden ontwikkelen gericht op het omgaan met agressie en ongewenst gedrag. In een eerdere samenwerking met O&O fonds GGZ en zeven andere GGZ-instellingen hadden we met de InBalans methodiek gewerkt. De positieve ervaringen en de geleerde lessen van deze trajecten hebben we meegenomen naar deze nieuwe uitdaging.
Sessies en het definiëren van ‘Agressie en ongewenst gedrag’
Bepalen waar we wel en geen invloed op kunnen uitoefenen
Interviews voor inzicht in het gedrag van medewerkers
Ontwerpen van praktische oplossingen
Testen, selecteren en bijschaven van de oplossingen
Met onze oplossingen kunnen medewerkers zelf en met hun team aan de slag. Maar de randvoorwaarden vanuit de organisatie moeten ook goed zijn. Daarom werken we ook aan oplossingen binnen de invloedsfeer van de organisatie.
Voor de organisatie: Beleid & regels
Voor een veilig werkklimaat is het belangrijk dat de organisatie een duidelijk beleid heeft rondom grensoverschrijdend gedrag.
Voor de medewerker: Persoonlijke beleving
In een veilig werkklimaat is er aandacht voor de persoonlijke beleving van de medewerker.
Samen met trainer Merit Kuppers gingen de teams aan de slag in een ‘over de grens’ sessie. Op de grond wordt een letterlijke grens getrokken waar de deelnemers overheen dienen te stappen wanneer zij het eens zijn met bepaalde stellingen.
Dit zijn stellingen over agressie en ongewenst gedrag vanuit cliënten, collega’s of derden (zoals politie). Bijvoorbeeld of zij wel eens met dit thema te maken hebben, wat voor impact dit heeft, hoe ze er individueel en als team mee omgaan, etc.
Na de sessie kregen medewerkers een dagboek uitgedeeld. Want hoewel de sessie enorm helpend is voor het bepalen van je grens, moet men deze nu op een dagelijkse basis kunnen aan blijven geven. Het dagboek helpt medewerkers individueel aan de slag te gaan met reflectie.
Een belangrijke voorwaarde van een veilig werkklimaat is dat medewerkers de ruimte voelen om hun gevoel en ervaringen met agressie en ongewenst gedrag bespreekbaar te maken.
Daarnaast is het van essentieel belang dat er concrete oplossingen worden bedacht die aansluiten op de wensen en behoeftes van de medewerkers. De bewezen en effectieve InBalans teamaanpak van O&O-fonds GGZ hebben we daarom ook ingezet bij Reakt en Antes.
In de waan van de dag voelen medewerkers niet altijd de ruimte om samen stil te staan bij hoe het met elkaar gaat. Door regelmatig even bij elkaar in te checken komen medewerkers meer te weten over elkaar en wat er in hun leven speelt. Dan wordt het praten over onaangename gebeurtenissen en het delen van persoonlijke grenzen ook een stukje makkelijker. De verschillende check-in tools kunnen de medewerkers daarbij helpen. Teams en leidinggevenden worden geholpen het gesprek te voeren door vragenlijsten, dialoogsessies, coaching en een ‘check-in-vragen kaartenset’. De realisatie dat emoties erbij horen, maar agressie en ongewenst gedrag nooit oké zijn, vindt op deze manier steeds meer zijn weg binnen Reakt en Antes!
Na de succesvolle pilots bij Reakt en Antes is onze aanpak voor alle GGZ-instellingen in Nederland beschikbaar.
Kijk voor meer informatie en inspiratie op de online wegwijzer Veilig werkklimaat en neem contact op met Inhealth of O&O fonds GGZ als je aan de slag wilt of vragen hebt. We helpen je graag met een aanpak op maat voor jouw organisatie.
Doe mee! We maken pas écht het verschil als de norm binnen de hele GGZ verandert!
“Wat ik heel leuk vond aan dit project is dat er echt een kanteling plaatsvindt binnen de organisatie. Hoewel elke organisatie verschillend is en het in het begin echt wel even investeren is, volgen er altijd hele positieve reacties. Deelnemers geven aan dat ze deze aanpak ieder team gunnen!”
Manon Videler, adviseur Inhealth
Reakt en Antes zijn niet de enige GGZ-instellingen die te maken hebben met agressie en ongewenst gedrag. En al helemaal niet met uitdagingen op het gebied van mentale gezondheid. We geloven erin dat we samen meer kunnen bereiken en daarom brengen we graag verschillende zorgorganisaties, waaronder Parnassia, bij elkaar. We delen inzichten en ervaringen uit de zorg en organiseren ‘Ronde tafel sessies’ om gezamenlijke uitdagingen te bespreken. Wil je daar meer over weten, laat het weten aan Gabby!