Maart: privacy, doorbetaling bij ziekte en (inter)nationale themadagen

Maart-privacy-doorbetalen-themadagen

“Het is vandaag de dag van…”, “Breng je stem uit op 21 maart!”. Herkenbare kreten van de afgelopen maand? Hieronder een kort overzicht van relevant nieuws voor iedereen die te maken heeft met strategisch gezondheidsmanagement en de toekomst van werk.

 

Privacy van de werknemer

Het zal je niet ontgaan zijn: het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten op 21 maart. Met een opkomst van ruim 50% stemde een kleine meerderheid tégen de nieuwe wet. Daarnaast is vanaf 25 mei de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dit houdt o.a. in dat privacyrechten worden versterkt en uitgebreid en dat organisaties meer verantwoordelijkheden daarin krijgen. Kortom: privacy is een belangrijk onderwerp deze maanden. Ook als gezondheidsmanager of bestuurder krijg je vroeg of laat met dit onderwerp te maken. Wat mag je wel en niet van je medewerkers vragen, weten en opslaan? Zo doet bestuurder Lia van Meegen op poraad.nl uit de doeken dat haar werk steeds lastiger wordt met steeds nieuwe regels. Want, zo zegt ze, de budgetten groeien niet mee. “Ik zou zo graag meer doen aan personeelsbeleid. Ik wil een aantrekkelijke werkgever zijn die met de medewerkers samen werkt aan duurzame inzetbaarheid, professionele ontwikkeling en werkplezier. Maar loopbaanbegeleiding, stages, coaching, en allerlei zaken om het lesgeven aantrekkelijker en gevarieerder te maken, kan ik maar mondjesmaat bieden.”

Vanuit het oogpunt van werknemers is het ook een veelbesproken onderwerp: kun je je werknemers bijvoorbeeld vragen een Fitbit (horloge dat je fysieke activiteiten bijhoudt) te dragen? Volgens digitalhrtech.com heeft het voordelen en nadelen. Zo zou het voor gezondere en gelukkigere werknemers zorgen en draagt het bij aan preventie, maar wil je als werknemer dat jouw werkgever deze gegevens van jou weet? De sleutel is om zorgvuldig met de gegevens om te gaan en duidelijk te zijn waarvoor deze worden gebruikt. Ook bij onze klant Marel zijn namelijk veel voordelen gevonden van een Fitbit Challenge!

En als je als werknemer een psychische ziekte hebt, is dat vaak een onderwerp wat je liever niet op tafel legt. Harvard Business Review schreef er dit artikel over.

Doorbetalen zieke werknemer

Wetswijzigingen zijn niet het enige wat het werk voor een ondernemer of gezondheidsmanager lastig kunnen maken. Ook de kosten die komen kijken bij een zieke werknemer. Vooral kleinere bedrijven hebben hier last van. Daarom stelt MKB-Nederland een ultimatum, volgens De Telegraaf. Niet iedereen is het echter eens met het voorstel. Houd de zieke werknemer uit handen van de verzekeraars en hun commerciële partners, vind CNV-voorzitter Maurice Limmen in het Financieele Dagblad. Een week later doet hij daar nog een schepje bovenop in een opiniestuk in dezelfde krant: laat het gesprek eens over de werknemer gaan, in plaats van over de werkgever.

Nationale dagen in maart

Soms kun je nieuws niet voorspellen, maar soms ook wel. Als er een (inter)nationale dag gepland staat weet je dat er extra aandacht gegeven gaat worden voor dat specifieke thema. Zo hadden we op 8 maart de internationale vrouwendag en PW Net vermeldde dat vrouwen minder kansen ervaren op het werk dan mannen.

De week daarop was het zowel Boekenweek, week van het geld, als nationale week van zorg en welzijn. Over dat laatste was vooral aandacht voor het tekort aan personeel in de zorgbranche, bijvoorbeeld op zorgvisie.nl. Eén van de plannen om dit probleem te verhelpen is om voor huidige werknemers meer in te zetten op duurzame inzetbaarheid en mobiliteit.

Tot slot plaatste Birre van Esveld op de dag van het geluk, op 20 maart, een artikel over werkgeluk.

 

De eerstvolgende dag om in de gaten te houden is Wereld Gezondheidsdag op 7 april. Die dag staat dit jaar in het teken van ‘Universal Health Coverage Movement’ – de juiste gezondheidszorg voor de gehele wereldbevolking!

 

Dit overzicht is slechts een selectie aan onderwerpen en artikelen die de afgelopen maand zijn gepubliceerd. We proberen maandelijks een zo inspirerend mogelijke samenstelling te maken. Wil je niks missen? Volg ons dan op Twitter!

Send this to a friend