Juli: werkgeluk en lummelen, investeren in de concurrent en langer doorwerken (of niet)

werkgeluk langer doorwerken toekomst van werk

Geld maakt (niet) gelukkig

Baanzekerheid, werk/privébalans en een collegiale sfeer: wij Nederlanders hebben weinig te klagen, vinden we zelf! Toch kunnen we misschien nog wat leren van de Nieuw-Zeelanders. Werken bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian betekent voor vijf dagen betaald krijgen, terwijl je maar vier dagen hoeft te werken! Volgens henzelf een win-win situatie en een groot succes. Durft jouw organisatie dit ook aan? Of toch een te groot financieel risico? Dan misschien eerst toch maar beginnen met zoveel mogelijk flexibel werken te stimuleren. Want buiten dat dit voor medewerkers zeer voordelig is, levert het in de hele samenleving bij elkaar zo’n 5 miljard euro op. VodafoneZiggo ontwikkelde een rekentool waarmee je kunt berekenen hoeveel flexibel werken jouw eigen organisatie op kan leveren.

Toekomst van werk: lekker lummelen?

En nu nog vasthouden, dat werkgeluk. Medewerkers in Nederland zien het werk nu als stabiel, ze zijn tevreden, maar tegelijkertijd onzeker over de toekomst. Het Ministerie van SZW onderzocht hoe wij de toekomst van werk dan voor ons zien. Het klinkt misschien tegendraads, maar we zeggen dat werk niet altijd leuk hoeft te zijn. Bovendien schijnt het goed te zijn voor onze creativiteit om ons af en toe stierlijk te vervelen. “We moeten weer tijd verspillen, tijd doorbrengen zonder een doel, waarbij je niets probeert te bereiken”, volgens het NRC. Een andere tip omtrent de toekomst van werk is – hoe kan het ook anders – leren omgaan met technologieën. De werknemers van nu zijn namelijk onvoldoende voorbereid op technologische vernieuwingen. Geen wonder dat deze worsteling deze vijf arbeidstrends voor hr heeft bepaald.

Personeel te veel!

Hoewel er waarschijnlijk een tekort is aan technologisch geschoold personeel en we in Nederland misschien nog nooit meer vacatures hebben gehad dan nu, zijn er nog steeds honderdduizenden werklozen. En daar weet het UWV de oplossing voor: het UWV kan als makelaar fungeren tussen werk en opleiding en daar kan best een geldpotje voor komen. Dat is maar goed ook, want volgens veel werknemers komt die opleiding er niet van als de werkgever moet betalen. Die schijnen bang te zijn dat ze hun werknemers vervolgens verliezen en op die manier hebben geïnvesteerd in de concurrent.

Langer doorwerken, niet langer doorwerken, langer doorwerken…

Wat werkgevers ook veel geld kost is dat we steeds vaker ziek zijn. De zorgkosten stegen in 2017 met 9,7%. MKB’ers zijn zoveel geld kwijt aan verzuimkosten dat een aantal van hen overweegt het bedrijf te verkopen. Toch schijnt onze gezondheid ons niet in de weg te staan om langer door te werken, zo concludeert Michaël Boissonneault, onderzoeker aan de Universiteit Groningen, in zijn proefschrift (lees hier, hier en hier). Toch zijn er veel bedrijven die ontziemaatregelen implementeren voor oudere medewerkers. Niet per se nodig, volgens bijzonder hoogleraar Tinka van Vuren. In plaats daarvan moet je werknemers stimuleren meer eigen regie te nemen. Paul de Beer, hoogleraar arbeidsverhoudingen, vindt echter dat we dit ook weer niet moeten overdrijven. We blijven het maar hebben over duurzame inzetbaarheid en lifelong learning, maar is het echt zo erg als je als oudere medewerker al vijftien jaar lang hetzelfde werk doet? Hoe dan ook lijken veel organisaties liever jonge medewerkers aan te nemen dan ouderen. En dat is een gemiste kans, volgens BNR, want oudere medewerkers kunnen ons jaarlijks zo’n 90 miljard euro opleveren. Maar in Rusland lijkt het toch net een stapje te ver te gaan. Daar wordt massaal gedemonstreerd tegen de snel oplopende pensioenleeftijd, die nu ongeveer gelijk is aan de gemiddelde levensverwachting. Veel voor- en nadelen dus van langer doorwerken. Wat vind jij? Langer doorwerken, niet langer doorwerken?

Dit overzicht is slechts een selectie aan onderwerpen en artikelen die de afgelopen maand zijn gepubliceerd. We proberen maandelijks een zo inspirerend mogelijke samenstelling te maken. Wil je niks missen? Volg ons dan op Twitter!

Send this to a friend