Januari: vooruitblikken 2018, cao’s, robotisering en generaties

nieuws duurzame inzetbaarheid januari

Het begin van een nieuw jaar – dat betekent dat het internet vol staat met lijstjes vol voorspellingen en voornemens. ‘Hot topics’, top 10 trends en ‘het jaar van…’ – allerlei handvatten waar een HR-professional in 2018 mee aan de slag kan. Maar januari bracht meer dan dat: er zijn veel cao-onderhandelingen geweest waarin duurzame inzetbaarheid een belangrijke rol heeft gespeeld. Het onderwerp technologisering en robotisering en de veranderingen die dit met zich meebrengt op de arbeidsmarkt is een doorlopende discussie. En tot slot: hoe ga je om met generatiemanagement? Dit is een selectie-overzicht van het nieuws van januari:

HR-vooruitblikken 2018

Vorig jaar deelde consultant Maarten Jan Stam een artikel met de vijf trends van duurzame inzetbaarheid in 2017. Elke jaarwisseling zie je veel van dit soort artikelen voorbijkomen. Terugblikken en vooral vooruitblikken. Zo schrijft HR praktijk wat de ‘hot topics’ voor HR in 2018 zullen zijn: het werven van talent, generatiemix, duurzame inzetbaarheid en agile werken. Forbes zegt dat 2018 het jaar wordt van de verschuiving van ‘customer experience’ naar ‘employee experience’. Dit komt ook terug op nummer 2 in de top 10 trends die HR Drive heeft opgesteld. En niet te vergeten ons eigen artikeltje in het FD, waarin we vier concrete tips meegeven voor het aankomende jaar.

Duurzame inzetbaarheid belangrijk in nieuwe cao’s

Het jaar begon gelijk al met het nieuws dat de stakingen van het cabinepersoneel van KLM niet doorgingen. Er was namelijk een akkoord gesloten rondom de cao. Duurzame inzetbaarheid, werk/privé-balans en verlaging van ziekteverzuim waren hierin belangrijke onderwerpen. KLM was niet de enige die in het nieuws verscheen rondom deze onderwerpen in nieuwe cao’s. Onder andere slagers, Unilever, de Politie en BPD haalden het nieuws.

De voordelen van robotisering

Robotisering: een gevaar of een kans? De discussie kent vele voor- en tegenstanders. Immers: de ontwikkelingen zorgen voor meer effectiviteit, kostenbesparing en uitgebreidere mogelijkheden, maar zorgt er ook voor dat veel huidige banen zullen veranderen. Wat we wel weten, is dat de ontwikkelingen niet tegen te houden zijn. Gelukkig zijn er tips hoe je er als werkgever en werknemer goed mee om kunt gaan. Zo publiceerde het World Economic Forum een artikel waarin werkgevers geadviseerd wordt te investeren in ‘on-the-job’ opleidingen. The New York Times benoemt Zweden als goed voorbeeld: hoe gaan zij om met robotisering?

Oudere vs. jongere medewerkers

Eén van de focusgebieden van 2018 was, volgens Forbes en HR Drive, ‘Employee Experience’. Voor de duidelijkheid, even terug op de definitie die Forbes daarvan geeft:

“Employee Experience is sum of everything an employee experiences throughout his or her connection to the organization — every employee interaction, from the first contact as a potential recruit to the last interaction after the end of employment.”

Kortom: de gehele loopbaan van een medewerker. In de praktijk is merkbaar dat er verschil is in aandacht van werkgevers voor duurzame inzetbaarheid onder jongere en oudere medewerkers. Volgens Trouw ‘bekommert de werkgever zich meer om personeel op leeftijd’. Dit terwijl uit onderzoek van Intelligence Group blijkt dat juist de jongere medewerkers gezondheid een zeer belangrijk onderwerp vinden, volgens PW.

 

Dit overzicht is slechts een selectie aan onderwerpen en artikelen die de afgelopen maand zijn gepubliceerd. We proberen maandelijks een zo inspirerend mogelijke samenstelling te maken. Wil je niks missen? Volg ons dan op Twitter!

Send this to a friend