In 10 stappen van verzuim naar inzetbaarheid

Stappen

“Hoe bewandel je de weg van verzuim naar inzetbaarheid”; een vraag die ons vaak wordt gesteld. En dat is ook niet gek. Je zou denken dat men massaal reageert op het bericht van de Rijksoverheid: “Als het ziekteverzuim door duurzaam werken met 1% daalt, scheelt dat alle Nederlandse werkgevers samen jaarlijks €2,6 miljard in kosten”.

Steeds meer bedrijven willen aan de slag met de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers, maar praktisch is het best uitdagend hoe je dit moet aanpakken.

Wij gaan je daarbij helpen. In 10 stappen (vlogs) gaan we uitleggen hoe jij de weg van verzuim naar inzetbaarheid kunt bewandelen.

Stap 1 – Data- en deskresearch

In deze vlog vertellen wij hoe je data en documenten kunt gebruiken om inzicht te krijgen in de huidige situatie rondom verzuim en inzetbaarheid.

 

Stap 2- Vragenlijst & interviews

Aan de hand van vragenlijsten en interviews wordt het gesprek aangegaan met alle betrokkenen en medewerkers. Hoe pak je dit aan, zodat je gevoel krijgt bij welke behoefte er leeft?

 

Stap 3- Focus in aanpak

Een duidelijke focus aanpak met een doel en welke stappen je gaat zetten is cruciaal in dit proces. In deze vlog geven wij voorbeelden hoe je dit praktisch aanpakt.

 

Stap 4- Leidend team

Een goed leidend team bepaalt het succes. Hoe pak je dit aan? Wij vertellen jullie welke stakeholders je bij elkaar moet brengen om stappen te maken.

 

Stap 5- Power approach dossier

Om met inzetbaarheid aan de slag te gaan moeten de zware verzuim dossiers goed zijn opgelost. Wij noemen dit een power approach. In deze vlog gaan we er dieper op in.

 

Stap 6- Training en coaching leidinggevenden

Bij elke organisatie zijn de leidinggevenden key in dit proces. Hoe zorg je ervoor dat zij competent zijn voor de job? In deze vlog vertellen we wat je zou kunnen doen.

 

Stap 7- Bewustwording en eigenaarschap

Medewerkers, daar draait het uiteindelijk allemaal om. Hoe maak je hen bewust van verzuim en inzetbaarheid? Hoe zorg je ervoor dat zij eigenaarschap gaan tonen?

 

Stap 8- Sturen op impactvolle interventies

Je kunt heel veel interventies inzetten, maar welke maken de meeste impact? In deze vlog geven we jullie voorbeelden.

 

Stap 9- Borging van het proces

Alle stappen die je zet zullen moeten aansluiten bij bestaande processen binnen de organisatie. Hoe zorg je voor borging van het proces?

 

Stap 10- Evaluatie en monitoring

Wat gaat er goed, wat gaat anders dan we hadden verwacht en waar moeten we bijsturen? Met een goed dashboard kun je periodiek evalueren en bijsturen.

 

Wil je meer verdieping op één van de bovengenoemde stappen? Blijf ons dan dus volgen via LinkedIn of via www.inhealth.nl/inspiratie.

Meer weten over onze expertise op gebied van verzuim management? Uiteraard kun je contact opnemen met mij via sandy@inhealth.nl.

Send this to a friend