HR-professional in beeld: Karianne Duffhues

Wie is Karianne?

Karianne is programmamanager duurzame inzetbaarheid bij het Openbaar Ministerie (OM). Met een achtergrond in rechten en een passie voor het ontwikkelen van mensen en organisaties, is deze rol haar op het lijf geschreven. De gezamenlijke ambitie om medewerkers te helpen om goed, gezond en met plezier hun werk te kunnen doen, resulteerde in het programma ‘FIT’. Inmiddels wordt FIT gedragen door vele collega’s binnen het OM en is Karianne parallel bezig met een volgende opgave; de toekomst van werk binnen het OM.

Wat waren de grootste uitdagingen afgelopen jaar?

“We waren nét in de lucht met FIT toen COVID om de hoek kwam, met natuurlijk alle bijbehorende uitdagingen rondom samenwerking, verbinding en fysieke en mentale gezondheid. Toen het besef doordrong dat de situatie niet tijdelijk was, hebben we op basis van feedback uit de organisatie een korte- en lange termijn aanpak gemaakt met FIT.

Een uitdaging is dat we 17 locaties (OM-onderdelen) hebben met een gezamenlijke maatschappelijke opgave, maar allen met een uniek profiel die vraagt om een specifieke aanpak. Daarom hebben we op ieder OM-onderdeel hele gedreven FIT-partners. Dit zijn HR-collega’s die zijn getraind om FIT te laten landen en verder ontwikkelen op hun eigen OM-onderdeel.”

 

Hoe hebben jullie medewerkers ondersteund?

“Centraal hebben we gezorgd voor communicatie en aanbod passend bij de behoeftes van medewerkers. Die behoefte en urgentie is er; de animo voor workshops en trainingen heeft een enorme vlucht genomen. We hebben hierbij gemerkt dat het helpt om workshops korter en heel specifiek te maken. Bijvoorbeeld ‘effectief pauzeren’, in plaats van hele grote, algemene thema’s aan te pakken.

Decentraal, op de OM-onderdelen hebben FIT-partners met behulp van directeuren, communicatie, ambassadeurs en ‘externe FIT-partners’ gekeken wat het beste past op eigen locatie. In periodieke bijeenkomsten en op de gezamenlijke app delen FIT-partners voorbeelden en voortgang; zo leren we van elkaar. We hebben bijvoorbeeld gemerkt dat het goed werkt om náást leidinggevenden te gaan staan. Op aanvraag van leidinggevenden sluiten FIT-partners in team overleggen aan om FIT-gerelateerde thema’s te bespreken. Vervolgens maken ze samen met het team een structureel plan om als team en individu goed, gezond en met plezier te kunnen werken. Dit ontlast leidinggevenden, terwijl ze zelf leren en meer inzicht krijgen in wat er nodig en mogelijk is.”

                            

Wat hebben jullie geleerd?

“FIT is echt gezamenlijk tot stand gekomen door goed samen te werken met de verschillende OM-onderdelen. We weten steeds beter hoe je dat goed doet; samen bouwen in een complexe omgeving. Dat het vruchten afwerpt voor alle partijen geeft vertrouwen om vaker ‘co-creërend’ te werk te gaan. Zo zie je dit ook terug bij de werkgroep ‘TPOW’ (Tijd- en Plaats Onafhankelijk Werken), waarmee we richting willen geven aan hoe we nu én in de toekomst werken binnen het OM.”

 

Trots op

“Binnen het OM lijkt het steeds vanzelfsprekender dat welzijn van medewerkers belangrijk is; we gaan van papier naar praktijk. In een jaar tijd heeft FIT niet alleen een logische plek gekregen in de organisatie, maar is het ook een vehicle geworden voor dingen die te maken hebben met het welzijn van mensen. Ik ben trots op de cruciale rol die de FIT-partners innemen; zij gaan echt met hart en ziel voor FIT en zorgen samen voor beweging. Dat geldt trouwens ook voor een flink aantal leidinggevenden die daad bij woord voegen en echt handelen naar de visie van FIT.”

Focus voor 2021

“We willen FIT nog dichter bij onze mensen brengen. Onder andere door persoonlijke verhalen in digitale FIT specials, een ambassadeursnetwerk en een nieuwe learning- en development systeem om laagdrempelig aan eigen ontwikkeling te werken. Daarnaast richten we ons echt op wat er ín het werk en tussen mensen gebeurt, in plaats van te focussen op het individu. Dit betekent dat we nog meer naast leidinggevenden gaan staan en met teams aan de slag gaan.”

 

Hoe blijf jij zelf fit?

“Naast FIT ben ik met de werkgroep ‘TPOW’ bezig met de vraag: ‘Hoe gaan we werken na COVID en wat is hier voor nodig?’ Om deze vraag te beantwoorden, maar ook omdat ik het leuk vind om te leren, zoek ik veel inspiratie van buiten. Zo deed ik onlangs een cursus filosofie en volg ik nu een reeks masterclasses over de toekomst van werk. Verder heb ik net als de rest van Nederland ook het wandelen omarmd en doe ik veel overleggen lekker buiten.”

Tip voor andere organisaties

“Neem mensen mee in het proces en haal informatie op, op de juiste momenten. Maak dit een expliciet onderdeel van je aanpak. Daarmee weet je beter wat je moet doen en bouw je aan kwaliteit én draagvlak. Daarbij werkt het bij ons goed om dit op een creatieve manier te doen, bijvoorbeeld met andere type vragen zoals: ‘Wat zou jij doen als je de baas was?’. Als laatste is het natuurlijk belangrijk om écht te luisteren en te zorgen voor goede terugkoppeling.”

Send this to a friend