Marlies over interveniëren met impact
Welke aanpak is nu precies nodig om een interventie succesvol te laten zijn? Wat werkt wel en wat werkt niet? In de praktijk is dit niet in een paar zinnen te beantwoorden. Dit dient vanuit verschillende invalshoeken te worden bekeken. Marlies Casteleijn werkt als consultant en programmamanager bij Inhealth. Zij verzorgt één van de modules tijdens de jaarlijkse opleiding ‘Strategic Health Management‘. We vroegen haar welke tips zij heeft voor bedrijven die succesvolle interventies willen opzetten door middel van een context specifieke aanpak.
“Een klant of een hr-adviseur heeft een vraag, bijvoorbeeld: Wat zijn de werkelijke behoeftes van mensen in onze organisatie?’ of ‘Hoe stimuleren we mensen om na te denken en te werken aan eigen inzetbaarheid? Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk dat je de organisatie goed kent en dat je de juiste stakeholders voor ogen hebt. Ook moet je bewust zijn van je eigen rol binnen jouw organisatie. Wie ben ik, wat straal ik uit en wat draag ik over qua energie? Past jouw eigen profiel bij het profiel van de klant?”
Tijdens de Course Strategic Health Management gaat Marlies in op de concrete bouwstenen voor een geslaagde aanpak. Vragen zoals: Hoe begin je en hoe benader je de organisatie?, zijn hierbij belangrijke onderwerpen. Een bepaalde aanpak succesvol uitvoeren begint met een context specifieke aanpak. Dit is onder te verdelen in verschillende bouwstenen. Een aantal belangrijke bouwstenen zijn:
- Doe een zorgvuldige klantanalyse. Je analyseert hier onder andere om wat voor type bedrijf het gaat, wat de organisatiecultuur is, de structuur en de afgelopen ontwikkelingen.
- Breng de verschillende doelgroepen en bijbehorende uitdagingen in kaart. Door verschillende doelgroepen vanaf de start te betrekken zorg je voor zowel aansluiting als draagvlak en participatie.
- Kijk welke factoren gewenst gedrag verhinderen of juist stimuleren. Hier zijn verschillende methodieken voor. Op basis hiervan kan je gaan prototypen: bijvoorbeeld door het starten van laagdrempelige activiteiten. Monitoren en evalueren is hierbij natuurlijk belangrijk: op deze manier kan je bijsturen en leren.”
Deze en meer bouwstenen worden uitgebreid toegelicht tijdens de Course die in februari 2020 begint. Hierin neemt Marlies je heel praktijkgericht mee hoe je dit succesvol aanpakt.
Wil je meer informatie over de Course? Kijk dan hier.