8 tips voor duurzame inzetbaarheid in het onderwijs

Duurzame inzetbaarheid in het onderwijs is belangrijk. We merken namelijk dat verschillende onderwijsinstellingen vaak met dezelfde vragen en uitdagingen rondom duurzame inzetbaarheid kampen. Speciaal voor hen brachten we deze maand een special uit. Lees ook hieronder mijn tips!

 

Flexibiliteit in onderwijs

Een goede kwaliteit van onderwijs valt of staat met energieke medewerkers. Dat klinkt logisch, maar de praktijk is vaak weerbarstig. De dynamiek binnen het onderwijs is groot. Dit vraagt veel flexibiliteit en veranderbereidheid van de organisatie én de onderwijsmedewerkers.

Werkdruk en betrokkenheid

De feiten zijn evident. Binnen de onderwijssector werken mensen met een hoge emotionele betrokkenheid bij hun werk. Tegelijkertijd wordt hoge werkdruk ervaren. Twee conflicterende feiten die vaak leiden tot verminderd werkvermogen.

8 tips voor duurzame inzetbaarheid in het onderwijs

Het vertalen van die betrokkenheid van de medewerkers binnen het onderwijs naar een effectieve inzet vraagt om een heldere visie waarbinnen inzetbaarheid concrete betekenis krijgt.

Concreet heb ik 8 tips voor een aanpak van duurzame inzetbaarheid in het onderwijs:

  1. Maak de koppeling met de strategie van de onderwijsinstelling.
  2. Leg verbinding tussen de verschillende beleidsgebieden die raakvlak hebben met duurzame inzetbaarheid. Zowel binnen als buiten HR/P&O.
  3. Betrek medewerkers en leidinggevenden bij het ontwerp van je programma.
  4. Benoem ambassadeurs.
  5. Zorg voor duidelijke rollen en verantwoordelijkheden en borg de monitoring hiervan.
  6. Creëer samenhang tussen beleid en de medewerker.
  7. Maak een beeldmerk, boodschap en communicatieplan zodat je programma herkenbaar en vindbaar is.
  8. Gebruik storytelling, waarmee het een verhaal wordt van de medewerkers en niet van de HR-afdeling.

ESF-subsidie

Is het voor jouw organisatie lastig om budget vrij te maken voor duurzame inzetbaarheid? Dan kan een ESF-subsidie wat voor je zijn. Hiervoor kan je in september een aanvraag indienen. Dan denk je vast: dat is een gedoe. Maar goed nieuws: het is eigenlijk best goed te doen! Lees het blog van mijn collega Gabby over de ESF-subsidie.

Special Duurzame inzetbaarheid in het onderwijs

Wil je meer weten over duurzame inzetbaarheid in het onderwijs? We hebben een folder geschreven die je hierbij kan helpen. Deze kun je hieronder downloaden.

Send this to a friend