Carinova

Carinova

Vraag

In 2021 vroeg Carinova (een zorginstelling met 4.000 medewerkers in de provincie Overijssel) Inhealth om haar te helpen bij het op orde te krijgen van hun verzuim en een meer preventieve aanpak te ontwikkelen. Samen met medewerkers, HR en het management werd naast een verzuimaanpak, een programma voor duurzame inzetbaarheid ontwikkeld: ‘Ik&Carinova’, waarin vitaliteit, werkplezier en vakmanschap centraal staan. Eenmaal ontwikkeld, was de vraag, nadat ze al een eerste introductie hadden gehad: ‘Hoe kunnen we ‘Ik &Carinova’ écht laten landen en betekenis geven bij de medewerkers?’

Aanpak

De aanpak diende rekening te houden met twee grote beperkingen:

  • Een groot deel van de medewerkers is zeer beperkt online (waar juist veel uitleg over ‘Ik&Carinova’ te vinden is)
  • Medewerkers hadden amper/ geen tijd

We kozen voor een offline communicatie strategie met de medewerkers in de hoofdrol, waarbij na gewekte interesse de link naar de online omgeving gemaakt werd, waar zij meer informatie konden vinden. Met de campagne “De Razende Reporter” werden medewerkers vooraf met vragen op posters en kaartjes op de locaties al getriggerd over de de Ik&Carinova thema’s.

Vervolgens kwam gedurende 3 weken de Razende Reporter langs op alle locaties bij verschillende medewerkers op de werkvloer en in de wijken om hen kort te bevragen wat vitaliteit, werkplezier en vakmanschap voor hen betekent. Medewerkers kregen achteraf een kaartje met een link waarbij ze hun filmpje (en die van collega’s terug konden zien) en speelden de hoofdrol in de posters die als het ware antwoord gaven op de trigger-posters van 4 weken eerder. De communicatiestrategie bestond uit offline first, gecombineerd met storytelling. De principes vanuit gedragspsychologie die we toepasten waren: social proof, gemak, sympathie en concretisering.

Resultaat

Medewerkers vonden het heel leuk om de hoofdrol te spelen in de campagne en te vertellen over hun ervaringen. Daarnaast bracht het ook reuring op de werkvloer, er werd gepraat over de campagne en de Ik&Carinova thema’s. Medewerkers waren benieuwd naar de foto’s en verhalen van hun collega’s en bekeken de posters en filmpjes online (waar meer informatie te vinden was). Naast een grote toename van het aantal bezoeken op de Ik&Carinova pagina, kreeg het programma naast grote bekendheid een gezicht en betekenis op een vertrouwde (en nieuwe) manier die zeer positief bij medewerkers ontvangen is (ook bij de minder digitale onder hen). De Razende Reporter is zo’n succes dat hij op verzoek binnenkort weer een keertje een rondje gaat doen!

Send this to a friend