Wie goed doet, goed ontmoet

10 december 2018

Op 7 december was de oratie van Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar in “Enhancing individuals in a dynamic work context”. Na een Leids kwartiertje kwam Aukje Nauta naar binnen. De hele zaal hing daarna 45 minuten lang aan haar lippen, een persoonlijke touch, wetenschappelijke inzichten, concrete voorbeelden, abstracte theorieën en bovenal humor.

‘Leuk’, denk je nu, ‘wat neem je eruit mee?’

 

Transactioneel vs. prosociaal

De kern die ik uit haar verhaal haal: we moeten af van een louter transactionele (werk)relaties. Transactionele relaties waar we uitgaan van directe wederkerigheid. Ik geef jou nu wat, jij geeft mij er nu meteen wat voor terug. Soms is er meer nodig dan “voor wat, hoort wat”. Wat we meer nodig hebben zijn prosociale relaties. Relaties waar we soms iets extra’s geven, zonder er (meteen) wat voor terug te verwachten. Iets extra’s geven, wat kan dat dan zijn? Echt heel veel!

In privé: een bos bloemen, aandacht, een kaartje, een paar (handige) handen, even meedenken met een lastig probleem, een schouder, professionele kennis bij een privékwestie zonder factuur achteraf.

In werk: gewoon hulp, steun, een schouder, aandacht, tijd, een opleiding, training, een teamsessie, iets dat je medewerker of team op dat moment nodig heeft.

Gewoon, belangeloos, omdat we graag helpen, omdat we sociale dieren zijn. De ander wordt daar blij van, en dat maakt jou ook weer blij.

 

I-deals

Maar wat moet je dan geven? Iedereen een wortel (zodat ze harder gaan rennen, oh nee, dat is transactioneel), een kerstpakket, een (duur) horloge?

Het voorbeeld dat hoogleraar Nauta geeft zijn I-deals, ideosyncratische-deals. Een afspraak met een eigen, afwijkend karakter. Iedereen is anders en heeft dus andere behoeftes. De ene wil graag flexibeler kunnen beginnen met werk, de ander wil graag een opleiding, weer iemand anders wil hulp bij afvallen, weer iemand anders wil werken aan zelfvertrouwen, of samen werken, of projectplanning, etc.

Een oud collega van mij, en dit voorbeeld gaf Aukje Nauta ook (nee, hoogleraar Nauta en ik zijn geen collega’s geweest), stond altijd klaar, maar als het windkracht 6 of hoger is, dan wilde hij maar één ding: naar het strand om te surfen. Op alle andere momenten wist je daarom wel dat je op hem kon bouwen.

 

Tevreden medewerkers, meer cashflow

Dit prosociaal werkgeverschap zorgt voor “employee satisfaction” (zie mijn vorige blog, over Tomorrow@Work), dit zorgt voor hogere betrokkenheid, bevlogenheid en inzetbaarheid. En bedrijven die dit doen, doen het niet slechter dan de asociale werkgevers. Financieel gezien doen de prosociale het net zo goed als de ‘uitknijpers’. Maar, en dat is nu even mijn gedachte achteraf, ze maken meer kosten, want ze geven meer aan hun medewerkers, belangeloos, dus ze moeten meer omzet maken (want ze doen het financieel net zo goed). Conclusie, er is meer cashflow en dat is beter!

 

Overtuigd, ben je geïnspireerd, maar weet je even niet hoe je het concreet kunt maken? Bel Aukje Nauta! Je mag ook mij bellen ;-).

Meer inspiratie

Laat leren renderen
Lees meer
Yes! Dhr. R.W. de Boer MBA (in één dag)
Lees meer
Wereldwijde aandacht voor gezondheid (en preventie)!
Lees meer
Wat goed dat ik dit heb geschreven!
Lees meer

Send this to a friend