Prof. A. Bakker en collega’s hebben onderzoek gedaan naar werkstressoren en energiebronnen en dit samengevat in het WEB-model. De afbeelding hierboven is een versimpelde weergave van dit model. Energiebronnen zorgen dat je beter met stressoren om kunt gaan, wat leidt tot een afname van de stressbeleving. Als er te weinig energiebronnen zijn om met de stressoren om te gaan leidt dit tot een negatief gevolg: een stressreactie. Maar als er ruim voldoende energiebronnen tegenover de stressoren staan, kan dat leiden tot een positief gevolg: bevlogenheid.
De top 3 energiebronnen die het grootste effect hebben zijn:
- Respect en sociale steun (van zowel leidinggevenden als collega’s)
- Vrijheid in de uitvoering van je werk (autonomie)
- Ontwikkelingsmogelijkheden
Praktische tips voor werkgevers
- Vitamine A(andacht) werd al aangegeven door Hidde de Vries: toon persoonlijke interesse en oprechte aandacht in je medewerkers en stimuleer dit gedrag ook bij collega’s onderling. Start bijvoorbeeld ieder overleg met een check-in rondje om iedereen kort te laten vertellen hoe het met ze gaat of stuur eens een persoonlijk kaartje. Respect voor elkaar en sociale steun zijn nu belangrijker dan ooit.
- Geef medewerkers meer vrijheid in de uitvoering van hoe, waar en wanneer zij hun werk uitvoeren. Men heeft nu meer dan voorheen behoefte aan schermpauzes, dus bespreek de mogelijkheden voor het nemen van langere pauzes overdag om buiten te wandelen of te sporten. En geef zelf het goede voorbeeld door online meetings bijvoorbeeld nooit achter elkaar door te plannen, maar met een maximale duur van 25 of 50 minuten. Hierdoor ontstaan automatisch korte pauzes en voorkom je dat mensen in Zoombies veranderen.
- Ontwikkelingsmogelijkheden zijn nu belangrijker dan ooit. Het helpt medewerkers zich aan te passen aan alle veranderingen. Toch investeert op dit moment slechts 60% van de Nederlandse werkgevers in trainingen om medewerkers te leren omgaan met de nieuwe werksituatie.
Wat kan je buiten werk doen?
Volgens dr. Erik Scherder zijn er 5 wondermiddelen om met je eigen stress om te gaan. En dat zijn niet activiteiten zoals ‘op vakantie gaan’, ‘niks doen’ of ‘bankhangen’. Oftewel: niet hoe je omgaan met stress tot nu toe waarschijnlijk hebt aangepakt, maar wél door:
- Muziek te luisteren (100 jaar onderzoek wees deze playlist aan als meest ontspannend voor je brein)
- Bewegen
- Iets nieuws te leren: het klinkt heel onlogisch, maar het aanleren en verwerken van nieuwe vaardigheden heeft namelijk juist een ontzettend ontstressend effect
- Slapen: misschien een inkoppertje, maar doe het genoeg, doe het op tijd, doe het goed!
- Stoppen met multitasken
Wondermiddel 3 heeft er voor gezorgd dat ik vorig jaar ben begonnen met pianolessen. Ik oefen nu aan het eind van bijna elke werkdag eventjes, en wat denk je: ik vergeet het werk dan helemaal en voel eventuele werkstress van me afglijden. Hopelijk helpen deze inzichten en tips jou ook om te ont-stressen of bieden ze handvaten om anderen hierbij te ondersteunen. Heb je aanvullende tips of opmerkingen, of wil je samen over dit onderwerp sparren? Dan hoor ik het graag!