Wat is beter: intensief sporten of één uurtje matig intensieve inspanning?

7 november 2019

Ga gerust wat minder sporten

Intensief sporten is een trend. Steeds meer fitnesscentra bieden intensieve en kortdurende sportklasjes aan, zoals bijvoorbeeld Bootcamp en CrossFit. Geen lange sessies, maar 30 minuten High Intensity Interval Training (HITT) voor snelle resultaten. Maar is intensief sporten daadwerkelijk beter voor de gezondheidswinst? Of is een klein uurtje hardlopen per week ook al voldoende?

De Volkskrant schreef deze week dat het niet veel uitmaakt, op basis van een analyse van verschillende onderzoeken naar hardlopen. Frequentie, snelheid en duur zouden niet uitmaken, 50 minuten per week sporten zou voldoende moeten zijn. Het zou zelfs zo zijn dat te intensief sporten juist het omgekeerde effect heeft. Op basis van wat we vaak horen is dit zeer verrassend, zeker wanneer je kijkt naar de Nederlandse Norm Gezond Bewegen.

Concluderend, ga gerust wat minder sporten. Althans, dat zijn de uitkomsten van het onderzoek. Bij welke mate van inspanning voel jij je goed? Ben jij een fanatieke marathonloper of ben jij die vrijetijdsjogger en voel jij je net zo gezond? Ik houd het voorlopig even bij twee keer in de week rustig hardlopen en neem lekker mijn gezondheidswinst.

Meer inspiratie

De dertiger: een duurzame inzetbaarheidsprofiel
Lees meer
Over Mens & Organisatie #4: online inspiratiemagazine
Lees meer
Wat goed dat ik dit heb geschreven!
Lees meer
Column: Focus op organisatie
Lees meer

Send this to a friend