Wat goed dat ik dit heb geschreven!

6:00 uur, mijn alarm gaat af. In mijn hoofd denk ik: “Lobke, wat goed dat je meteen bij het eerste geluid van je alarm je bed uitkomt.” Ik start mijn ochtendritueel. Na afloop begin ik met mijn blog. En in mijn hoofd zegt een stemmetje: “Wat fijn dat je meteen met schrijven begint.”

Natuurlijk is het een beetje gek om tegen jezelf te praten, maar zelfs dan werkt het om complimenten te geven. Ik voel mij er beter door en ga verder met het gedrag dat ik had ingezet (opstaan, blog schrijven).

Nog mooier is het om anderen een compliment te geven. Wanneer heb jij dat voor het laatst gedaan? Was het vandaag of gisteren? In de afgelopen week of kan je het je niet meer herinneren? En wanneer heb je zelf voor het laatst een compliment ontvangen? Hoe was dat? Vaak vergeten wij om complimenten te geven voor gedrag dat wij vanzelfsprekend zijn gaan vinden. Terwijl het zo waardevol is om aandacht te geven aan wat goed gaat. Complimenten stimuleren dat wij positief gedrag doorzetten.

Op vrijdag 1 maart is het complimentendag, een goed moment om extra aandacht te besteden aan het geven van complimenten. Maar het kan natuurlijk elke dag!

De uitdaging #complimentenchallenge

Graag wil ik je uitdagen om meteen aan de slag te gaan met het actief geven van complimenten. Geef vandaag iedereen die je 5 minuten of langer spreekt een compliment.

  • Maak je compliment zo concreet mogelijk
  • Formuleer het positief en zorg dat het compliment gaat over iemands gedrag
  • Geef voorbeelden
  • Formuleer vanuit de ik-vorm
  • Laat je enthousiasme in je gedrag zien bij het geven van een compliment

Evalueer vanavond hoe je het hebt ervaren. Was het lastig om complimenten te bedenken? Hoe werd er gereageerd? Hoe voelde het voor jezelf? Zou je dit vaker willen doen?

Hé, wat goed dat je tot hier hebt doorgelezen! Tof als je vandaag ook echt aan de slag gaat. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen met het geven van complimenten en of je vandaag meer complimenten hebt gegeven dan anders.

Send this to a friend