Vive el trabajo!

Zomer, vakantie, zon, buitenland, andere culturen en andere mensen. Ruimte in je hoofd. Tijd om eens goed te relativeren!

Dag in, dag uit zijn we omgeven door gedreven gezondheidsmanagers, leidinggevenden die willen leren, medewerkers die we kunnen motiveren te werken aan hun eigen inzetbaarheid. Zorg dat je gezond bent! Zorg dat je veilig werkt! Zorg dat je betrokken bent! Zorg dat je meekunt in de ontwikkelingen van de arbeidsmarkt! En het toppunt: zorg voor zingeving in je werk!

Begrijp me niet verkeerd. Ik sta daar enorm achter. Geluk en gezondheid zijn voor mij heel belangrijk. En ik wil het liefst dat íedereen geniet van het hier en nu en dat tot in eeuwigheid kan blijven doen. Maar als ik tijdens een mooie vakantie in het verre buitenland verkeer, bekijk ik dat vanuit een heel ander perspectief. Een paar voorbeelden van dit soort momenten:

Potosí, Bolivia – Mijnwerkers

Copyright: Jeltje Visser, 2013

Met bolle wangen vanwege de bolletjes gekauwde cocabladeren. Deze schijnen te helpen tegen hoogteziekte en zorgen ervoor dat je minder honger hebt (en dus minder pauze nodig hebt).

Marrakech, Marokko – Leerlooiers

Copyright: Jeltje Visser, 2017

Deze families werken in de zon tussen de geuren van dode koeien en chemicaliën.

Everest region, Nepal – Sherpa’s

Copyright: Jeltje Visser, 2018

Van grote houten deuren tot dozenvol colaflessen: deze tengere mannen dragen het allemaal op grote hoogte de bergen op – op slippers of gympen!

Sukhothai, Thailand – Meubelmakers

Copyright: Jeltje Visser, 2015

Motivatie? Zeker: deze meubelmakers krijgen per meubelstuk betaald. Dus hoe sneller ze werken, hoe meer ze verdienen.

 

Werkt dat relativerend?

En zo loop ik dus door verre landen, om me heen kijkend, observerend. En wat denk ik dan? Eigenlijk is dat tweeledig:

  • Wat ben ik dankbaar voor de gemiddelde arbeidsomstandigheden in Nederland. Er zijn nog genoeg verbeterpunten, maar voor de meesten van ons is aardig wat aandacht voor ons welzijn en onze toekomst. (Ik moet toegeven: ik zie op vakantie natuurlijk wel vooral de buitenberoepen en niet de kantoorberoepen!)
  • Wat kan ik hiervan leren? Ondanks dat ik voor geen goud zou willen ruilen, zeggen veel van bovengenoemde mensen erg gelukkig te zijn. Misschien juist wel omdat ze meer beperkt worden in hun keuzes. Drijfveer? Duidelijk: zichzelf en hun familie kunnen onderhouden. Baankeuze? Simpel: dat wat er in je woonplaats beschikbaar is. Geen keuzestress dus!

Ik kan hier nog veel meer woorden aan vuil maken, maar ik laat het hierbij. Laat je eigen observaties gelden deze zomer en laat je inspireren voor weer een frisse start na de vakantie!

Send this to a friend