De vijf trends van duurzame inzetbaarheid in 2017

Als consultant op het gebied van duurzame inzetbaarheid zie ik de vele ontwikkelingen in werkend Nederland. Elke organisatie heeft weliswaar haar eigen mensen, cultuur en uitdagingen, waardoor wij (Inhealth) altijd maatwerk leveren. Toch zijn er bepaalde trends te onderscheiden, die bij alle organisaties kunnen spelen. Een blik op de verwachte trends van duurzame inzetbaarheid in 2017.

Tijdens de verkiezingen van dit jaar zal de gewenste toename van arbeidsparticipatie hoog op de lijstjes van de politici staan. Deze toename heeft gevolgen voor de levens van werkend Nederland. Uit het ‘Aanbod van Arbeid‘ (2016) van het Sociaal Cultureel Planbureau: “Als mensen (meer) betaald werk gaan verrichten, vraagt dit van hen ook meer op andere terreinen. Werken, zorgen en leren zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden.” Dit betekent dat mensen steeds vaker hun werk combineren met zorgtaken. Aan de andere kant zijn een goede gezondheid en scholing belangrijk om deze werknemers duurzaam inzetbaar te houden.

‘Werken, zorgen en leren in een flexibele arbeidsmarkt’ vormt het centrale thema voor de komende jaren. De trends voor 2017: eigenaarschap, flexibel werken, werk & zorg, informeel leren en de betekenisvolle organisatie.

 

1. Eigenaarschap – alle generaties in beweging!

De tijd dat werknemers verleid worden met fruitmandjes en meerjarige opleidingen is voorbij. Hoe we het eigenaarschap voor onze loopbanen in 2017 gaan stimuleren gaat over maatwerk binnen generaties. Elke generatie haar eigen aanpak én aanbod.

 

2. Flexibel werken – op diverse plekken en vanuit diverse rollen

Werken gaat niet meer over die ene baan bij dat ene bedrijf. Meerdere rollen in meerdere organisaties op meerdere plekken. Wat blijft? Jij met jouw unieke competenties en vaardigheden. In 2017 vraagt dat ontwikkeling op de mate waarin je jezelf kunt aanpassen.

 

3. Werk & zorg – meer werken is ook meer zorgen

Zorg en werk vragen niet per definitie dezelfde skills. En toch komen ze steeds vaker voor in de gemiddelde werkdag van 2017. De mate waarin organisaties aandacht besteden aan het flexibel inrichten van werk gaat veel opleveren voor werknemer en werkgever.

 

4. Informeel leren – de opleiding is uit, de stage is in

De effectiviteit van meelopen in andere rollen in de organisatie blijkt groot. Aandacht voor de intensieve opleiding en klassikaal onderwijs maakt in 2017 definitief plaats voor praktijkstages, buddy’s, reflectie en leren.

 

5. Betekenisvolle organisatie – wat dragen we bij?

De medewerker anno nu werkt graag, maar draagt nog liever bij. Werken vanuit je drijfveren in verbinding met je waarden is geen nice, maar een need to have in 2017. Dat maakt werkgever en werknemer duurzaam inzetbaar.

Send this to a friend