Je verandert door twee redenen: Of doordat je genoeg leert zodat je wil, of doordat je zo veel pijn ervaart dat je wel moet.
Google eens op ‘roken en facts/feiten’ en je wordt begraven onder cijfers die laten zien dat roken niet goed is voor je gezondheid. Iedereen weet het. In deze blog hoef ik dit dus niet te herhalen, maar dat is het punt ook niet.
Roken: een probleem van de werkgever?
Gelukkig zien we wel een dalende trend in Nederland van het aantal rokers, van iets meer dan 30% in 2001 naar onder 25% in 2017 (zie volksgezondheidszorg.info)! Toch is roken nog steeds een van de grootste leefstijl gerelateerde oorzaken van de ziektelast in Nederland. Het is als werkgever dan ook de moeite waard om je werkgever te motiveren of te helpen te stoppen met roken. Hoe kan je als werkgever bijdragen aan de daling van het aantal rokers (en dus je verzuim)?
All by myself…
De verantwoordelijkheid neerleggen bij de gebruiker is niet de way to go. De rechter in de zaak tegen de tabaks industrie is juist om deze mening al gestopt met de zaak, voordat deze begonnen is, zie NPO. Voor de gebruiker is het ontzettend moeilijk om op eigen kracht te stoppen, voor sommigen misschien zelfs wel onmogelijk. Natuurlijk zijn er rokers die het wel gelukt is om te stoppen, maar daar gaan gemiddeld veel pogingen en vele jaren overheen. Bovendien is dat vaak pas als er echte ‘pijn’ ervaren is. Maar wat kun je als niet-roker, als organisatie of als werkgever doen om je rokende medewerker te helpen en te ondersteunen om te stoppen met roken?
“Werknemer, stop met roken!”
Onderzoek van het ministerie van Financiën laat duidelijk zien wat bewezen effectieve interventies zijn om als organisatie je medewerkers te helpen te stoppen met roken:
- Aanbieden van financiële ondersteuning om te stoppen met roken
- Rookverbod op het bedrijfsterrein en in het gebouw
- Geen rokershok op en naast het bedrijfsterrein
- Aandacht voor en informatie over de negatieve effecten van roken
Je kunt als werkgever helpen, de wet staat zelfs aan je zijde (zie rokeninfo.nl), door een juiste omgeving te creëren, waar het ontmoedigd wordt om te roken (meeste niet-rokers willen dit ook, zie nu.nl). Wellicht kun je je medewerkers wel (financieel) steunen om te stophulp in te schakelen. Kortom: neem zoveel mogelijk drempels weg om te stoppen met roken, leg zoveel mogelijk drempels om te kunnen blijven roken en geef zoveel mogelijk duwtjes in de rug te om het stoppen met roken te bevorderen. Uiteindelijk is iedereen hierbij gebaat! Het zal ontzettend veel bijdragen aan de gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid van de medewerkers. En daar doen we het voor.
“Werkgever, waar bemoei je je mee?”
Als je dit als roker leest, word je hier vast niet blij van. Ik denk dat ik, als niet-roker, dat kan begrijpen. Roken is voor jou als roker fijn, het is waarschijnlijk lekker, het ontspant, geeft rust, geeft routine, het houdt je wellicht op gewicht, noem het maar op. Voor al deze redenen zijn waarschijnlijk geen alternatieven te vinden. Ik hoop van harte dat je hier hulp bij krijgt om deze te vinden en dat je uiteindelijk kunt stoppen met roken. En er in het leven veel voor terug kan krijgen!