Tips over werkstress voor medewerkers en hr

23 november 2018

Vorige week was het de week van de werkstress. Ik schreef toen over stress: wat licht hier eigenlijk aan ten grondslag? Is werk wel de belangrijkste bepaler van stress? Heb je het gemist? Lees het dan hier terug: Werkstress of maatschappijstress?

Om je niet alleen aan het denken te zetten, maar je ook daadwerkelijk concreet wat mee te kunnen geven, beloofde ik om deze week een aantal tips te delen. Het is altijd gevaarlijk om tips aan iemand anders te geven over iets dat zo persoonlijk is als stress. Toch ga ik een poging wagen!

 

Tips tegen stress voor medewerkers

  • Sta stil. En reflecteer en stuur bij. Met blijven rennen zal een gejaagd gevoel nooit minder worden.
  • Maak keuzes. Ook al weet je nooit of het de juiste keuze is. Zorg dat je de ruimte creëert om je werk leuk te houden.
  • Maak het bespreekbaar. Want soms (of eigenlijk heel vaak) lukt het niet om stil te staan en keuzes te maken. Dat is oké, maar verstop je niet en trek aan de bel. Want je hoeft het niet alleen te doen. Ga met je leidinggevende, collega’s, vriend(in) of een professional in gesprek om er samen eens naar te kijken.
  • Neem het niet te serieus. Werk is maar werk en zo interessant is het allemaal ook weer niet. Haal wat vaker je schouders op, lach er eens om, want de dingen waar het echt om gaat in het leven zijn waarschijnlijk niet de dingen waar jij je nu zo druk om maakt.
  • Blijf bij jezelf. Fijn dat collega’s het anders/beter of gewaagder doen, maar dat is niet jouw richtlijn. Bepaal zelf jouw eigen tempo en werkwijze. En vind een omgeving waar dat het beste tot zijn recht komt. Jouw identiteit wordt niet bepaald door je werkgever.

 

Tips tegen stress voor hr-professionals

  • Creëer een omgeving waarin thema’s als stress en overbelasting bespreekbaar zijn. Daarin zijn de vaardigheden van je leidinggevenden en de geloofwaardigheid vanuit de organisatie de sleutel.
  • Is er bij de directie en leidinggevenden niet de visie dat jullie als organisatie de zorg hebben voor het mentaal welzijn van de medewerkers? Ga dan eerst daarover met hen in gesprek. En ontwikkel samen een visie. Het missionariswerk om als hr-professional de werkstress te verminderen is helaas meestal niet zo succesvol.
  • Pak werkstress niet los aan, maar zorg dat het is ingebed in een groter geheel om medewerkers inzetbaar te houden. Hiermee vergroot het de geloofwaardigheid en kans van slagen.
  • Jij bent niet verantwoordelijk voor de werkstress van al je medewerkers. Wel kan je leidinggevenden voorzien van vaardigheden, tools en inspiratie om hun medewerkers te prikkelen, inspireren en motiveren om eens stil te staan.
  • Bedenk zelf niet alleen vanuit jouw visie een aanpak voor mentale inzetbaarheid van je medewerkers. Maar betrek de mensen om wie het gaat. Nee, niet je collega’s op het hoofdkantoor. Juist de mensen die het echte werk doen. Vraag wat ze willen, toets wat je op basis daarvan hebt bedacht, probeer en stuur bij. Vaak is een geslaagde aanpak niet door jou verzonnen, maar door jou begeleid.

 

En dit praktisch toe te passen? Dat is niet makkelijk. Mensen om mij heen, ikzelf – wie stoeit er niet mee? Is dat erg? Nee! Het hoort erbij. Als je je er maar een beetje bewust van bent, dan maak je vast kleine stappen de goede richting op. En ga lekker op je bek… Van fouten leren we. Ik leer gelukkig nog elke dag ;).

Zie jij het anders? Mooi! Deel jouw ideeën hierover, dan leren we daar met elkaar weer van.

Meer inspiratie

Verzuim – inzetbaarheid: Vragenlijsten & interviews
Lees meer
Verzuim – inzetbaarheid: Leidend team
Lees meer
Verzuim – inzetbaarheid: Training en coaching leidinggevenden
Lees meer
Verzuim – inzetbaarheid: Bewustwording en eigenaarschap
Lees meer

Send this to a friend