Gezondheid: een strategisch thema?

Een opleiding strategisch gezondheidsmanagement? En wat houdt dat dan precies in? Die vraag zal deels te maken hebben met de onbekendheid van het vakgebied. Toen ik aan de opleiding begon riep het ook voor mij niet direct een duidelijk beeld op. Nu zijn we twee modules verder en vertel ik je er graag meer over.

Het is overal zichtbaar. De bevolking vergrijst en ontgroent, de arbeidsmarkt flexibiliseert, de aard van het werk is vaak complex en veranderlijk en continu leren is vereist. Organisaties moeten meebewegen met de veranderende omstandigheden, behoeften in de markt en de samenleving. Een belangrijke troef is het duurzaam inzetbaar houden van de bestaande medewerkers. Het is van belang dat organisaties aandacht schenken aan het bevorderen van de gezondheid en vitaliteit van hun medewerkers. Hoe zorg je ervoor dat deze thema’s worden verankerd in de strategie van een organisatie?

 

Strategisch gezondheidsmanagement begint bij de strategiekaart

Tijdens de Course Strategic Health Management krijgen we inzichten, voorbeelden, onderbouwing en tools die ons helpen gezondheid op een adequate manier te organiseren en implementeren. We leren ervoor te zorgen dat dit optimaal bijdraagt aan de missie en de doelen van een organisatie. In de afgelopen module zijn we aan de slag gegaan met de strategiekaart. Deze kaart bestaat uit 7 elementen:

  • Strategie & beleid
  • Management & leiderschap
  • Medewerkers
  • Stakeholders
  • Rendement
  • Cultuur
  • Communicatie

Aan de hand van een praktijkcasus hebben we de strategiekaart ingevuld om zo goed aan te kunnen sluiten bij de organisatie en om gezondheidsmanagement op een professionele manier in te voeren.

 

Briljante business modellen in gezond ondernemen

Het tweede deel van de dag gingen we dieper in op de praktijk. Jeroen Kemperman gaf een lezing over ‘briljante business modellen’ in gezond ondernemen. Een mooi voorbeeld is het business model van het in Zuid-Afrika gevestigde bedrijf Discovery, waarbij je punten kunt verdienen wanneer je een gezonde activiteit doet (bijv. inchecken bij de sportschool). Met deze punten kun je korting krijgen op je zorgverzekering en andere beloningen.

 

Van strategie naar actie

Tijdens het laatste dagdeel kwam bestuurs- en organisatieadviseur Erik Lanting langs en gaf een interactief college om van strategie in actie te komen.

 

Ik kijk terug op een interessante dag en ik verheug me op de volgende module waar we meer gaan leren over leider- & eigenaarschap!

Send this to a friend