September: politieke agenda’s voor G20 en Prinsjesdag en ontwikkelingen voor hr

Met Prinsjesdag en de G20 bijeenkomst was september een maand vol politieke ontwikkelingen die impact hebben op het werkveld van gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid. Maar voordat we de diepte ingaan feestelijk nieuws: gisteren is Rob Koelewijn van KLM verkozen tot Vitality Manager van het jaar!

 

G20: van slavernij tot digitale ontwikkelingen

De aftrap van september stond in het teken van de bijeenkomst van G20 landen in Argentinië, waarbij Nederland te gast was. De 19 rijkste landen van de wereld staken de koppen bijeen over onder andere arbeidsomstandigheden. In de aanloop naar deze bijeenkomsten maakten vakbonden duidelijk wat hun standpunten zijn. FNV publiceerde een artikel met deze standpunten, variërend van het voorkomen van slavernij tot het voorbereiden op de digitale toekomst van werk. Het komt neer op een “negen punten plan”, waarvan vakbonden vinden dat Minister Koolmees deze moet ondersteunen en op de agenda moet zetten. Uiteindelijk leidde dit tot deze speech van de Minister.

 

Prinsjesdag: meer zekerheid en eerlijkheid

Dichterbij huis hielden we natuurlijk ook de Nederlandse politieke agenda in de gaten tijdens Prinsjesdag. In aanloop naar die dag schreef het Financieele Dagblad dat we gelukkig steeds meer aandacht hebben voor digitalisering en de toekomst van werk, maar dat er nog duidelijke afspraken nodig zijn: “Belangrijk: geld en aandacht voor de opleiding en ontwikkeling van werknemers. We worden straks negentig tot honderd jaar, waarvan we er vijftig tot zestig werkend doorbrengen. Hoe gaan sociale partners werknemers voorbereiden op de toekomst van werk in hun sectoren?” Na de troonrede zette SalarisNet de highlights van de beleidsagenda van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op een rij. Rode draad: het gaat goed met de economie en de arbeidsmarkt, maar de voordelen ervan moeten eerlijker verdeeld worden en we hebben behoefte aan meer zekerheid. Iets concreter is de samenvatting van HR Praktijk, die de belangrijkste punten voor hr op een rijtje zet.

 

Overige ontwikkelingen voor hr

Ook buiten Prinsjesdag om was er in september veel aandacht voor ontwikkelingen die interessant zijn voor hr. Om maar meteen voort te borduren op de digitale ontwikkelingen: hoe zorg je dat je personeel je prioriteit blijft en hoe maak je de koppeling tussen men and machine? Bekijk deze casus van Samsung. Robotisering en kunstmatige intelligentie is ook één van de drie ontwikkelingen binnen hr die volgens HR Praktijk op ons afkomen. De andere twee: veranderende organisatiestructuren en werkvormen en een toename van oudere werklozen. “Goed personeel werven, talenten binden en tevreden houden” is de kern. Dat is ook volgens PW Net belangrijk, door de krappe arbeidsmarkt. De oplossing: goede feedback software voor meer tevredenheidsonderzoeken. Wat overigens een interessante bevinding is uit tevredenheidsonderzoek: “Tevredenheid van medewerkers vertoont een omgedraaide s-curve en na zes dienstjaren bereikt het een dal,” aldus Managers Online. Daarom, concluderen ze, moeten werkgevers meer aandacht hebben voor ‘een leven lang ontwikkelen’!

 

Dit overzicht is slechts een selectie aan onderwerpen en artikelen die de afgelopen maand zijn gepubliceerd. We proberen maandelijks een zo inspirerend mogelijke samenstelling te maken. Wil je niks missen? Volg ons dan op Twitter!

Send this to a friend