Samen beter dan alleen?

samenwerking cocreatie erik voetman

Iedere eerste zaterdag van juli is het de Internationale Dag Van De Coöperatieven. Oftewel: de dag van de samenwerking! Tijd dus om daar een mooie blog over te schrijven. Inhealth heeft cocreatie als één van de kernwaarden hoog in het vaandel staan, maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee en hoe doen we dat dan?

Samenwerken volgens Van Dale

Ik ben als nieuwe medewerker van Inhealth maar eens op onderzoek uitgegaan. Eerst maar eens zoals het hoort, de betekenis opgezocht in de Dikke van Dale;

Samenwerken: ‘in onderling overleg werken’.

Als je dit leest, klinkt het simpel, maar zoals het gaat in de praktijk, heeft iedereen een ander gevoel bij samenwerken.

Het conflict binnen samenwerken

Voor de één is de definitie van samenwerken uren lang overleggen om tot een gezamenlijk besluit te komen om vervolgens te handelen. Voor de ander betekent samenwerken een opdracht geven die door anderen wordt uitgevoerd. Tussen deze interpretaties zit nogal een flink gat. Als jij als medewerker verwacht samen tot een oplossing te komen en je collega is meer van het opdrachten geven, dan is het moeilijk om bij elkaar te komen.

Als je het mij vraagt is dit ook precies wat er altijd misgaat in samenwerkingen. Verwachtingen van en verschillende stijlen in samenwerking worden niet uitgesproken, waardoor er een enorm gat ontstaat tussen de verschillende individuen en er uiteindelijk niet effectief wordt gewerkt.

Dialogen en profielschetsen

Ik geloof daarom ook enorm in de open dialoog en het afstemmen van verwachtingen voordat je een samenwerking aangaat. Het zou zelfs helemaal mooi zijn als je vooraf een profielschets kan laten zien van je sterke en zwakke punten, zodat iedereen daar rekening mee kan houden.

Onze kernwaarde cocreatie

Bij Inhealth geloven we ook enorm in de meerwaarde van samen. Samen met collega’s, maar vooral ook samen met de klant. Omdat zoals we allemaal weten, je wanneer je iets samen met je klant creëert dit vele malen effectiever is dan wanneer je iets oplegt aan de klant.Dit doen wij dan met de klanten ook vol overgave!

 

Maar ja, zoals het gaat… Hoe leuk, gezellig, effectief, waardevol en slim samenwerken ook is… Soms is het ook gewoon lekker om in je eigen bubbel ‘meters’ te maken…

Gelukkig is mijn lieve collega Jeltje altijd bereid om voordat deze blog de wereld ingaat, het even te controleren op spelfouten, want daar ben ik nou eenmaal niet zo goed in.

Send this to a friend