Proosten op Global Warming? Global Goals op de werkvloer

Voor het eerst werd in Nederland een temperatuur boven de 40 °C gemeten, waarmee een nieuw nationaal temperatuurrecord werd gezet: 40.7 °C in Noord-Brabant. Een goed excuus om de hele dag op het strand te vertoeven met een ijskoud drankje in je hand. Cheers op de Global Warming? Een eigen bijdrage leveren om de Global Warming tegen te gaan schijnt te zorgen voor een geluksgevoel. In deze blog vind je tips hoe jij en je collega’s een duurzame bijdrage kunnen leveren op het werk.

 

De Sustainable Development Goals

In 2015 stelden 193 wereldleiders van de Verenigde Naties 17 Werelddoelen op die niet alleen gaan over ontwikkeling, maar ook over duurzaamheid. Deze doelen moeten een eind maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in 2030.

Dit zijn de 17 SDG-doelen (Sustainable Development Goals) nog eens op een rijtje:

1. Geen armoede

2. Geen honger

3. Goede gezondheid en welzijn

4. Kwaliteitsonderwijs

5. Gendergelijkheid

6. Schoon water en sanitair

7. Betaalbare en duurzame energie

8. Waardig werk en economische groei

9. Industrie, innovatie en infrastructuur

10. Ongelijkheid verminderen

11. Duurzame steden en gemeenschappen

12. Verantwoorde consumptie en productie

13. Klimaatactie

14. Leven in het water

15. Leven op het land

16. Vrede, justitie en sterke publieke diensten

17. Partnerschap om doelstellingen te bereiken

 

Werkgeluk en meer energie

Uit onderzoek is gebleken dat het werkgeluk onder werknemers wordt vergroot als zij anderen kunnen helpen. Het zorgt voor een geluksgevoel en je krijgt er energie van. Als we deze energie in kunnen zetten op je eigen werkplek kunnen we de Global Goals koppelen aan bedrijven. Door jouw keuzes en acties kan ook jij bijdragen aan het behalen van de SDG’s. Daarnaast blijkt uit de wetenschap dat het geluk van mensen voor 40% is te beïnvloeden door bewust gedrag. Zo werken we samen aan een betere wereld.

 

Hoe kun jij medewerkers stimuleren op de werkvloer?

Tip 1: Fietsend en fluitend naar je werk – Fietsen (als de afstand het toelaat) is niet alleen goed voor ieders gezondheid, maar zorgt ook voor minder uitlaatgassen. 2 in 1! Als werkgever kan je dit stimuleren door bijvoorbeeld het Nationale Fietsplan aan te bieden aan je werknemers.

Tip 2: Neem de trap in plaats van de lift – Fitgirl (or boy) in wording + je helpt het milieu een handje door energie te besparen. Een succesvolle nudging toepassing is het plaatsen van groene voetstappen bij de ingang van het gebouw die naar de trap lopen. Nudging is één van de effectiefste interventies om mensen de trap op te krijgen en is ook nog eens laag in kosten.

Tip 3: Lichten en schermen uit – Dit lijkt voor de hand te liggen, maar toch gebeurt het nog veel te weinig. Zet de computer en het scherm aan het einde van de werkdag ook echt uit. Verras de medewerkers die op de juiste wijze hun computer hebben afgesloten eens met een kleine attentie of kaartje op het bureau aan het begin van de werkdag en frame het op deze manier positief.

Tip 4: Papierpreventie – Probeer het te stimuleren om te minderen als het gaat om het printen van papier. Dubbelzijdig printen of vergaderen met een scherm kan vaak net zo goed. Als je iets print, doe dit dan het liefst in zwart-wit en op papier dat het FSC-keurmerk draagt. Mogelijkheden om afval te scheiden is in veel gevallen vanzelfsprekend, maar gebeurt lang niet altijd.

Tip 5: Koffiemokken in plaats van wegwerpbekers – Uit een mok of glas drinkt fijner in plaats van wegwerpbekertjes en het is veel beter voor het milieu. Een gepersonaliseerde mok als kerstcadeau ontvangen, hoe leuk is dat?

Tip 6: Eet vaker vegetarisch – In bedrijfskantines kan ook hier eenvoudig nudging worden toegepast zonder extra kosten te maken. Zo blijkt uit voorgaand onderzoek dat het goed werkt om vegetarische gerechten voor de niet-vegetarische gerechten te plaatsen. De vegetarische gerechten vielen ook extra op door een groen gekleurde schijf onder het bord te leggen waardoor ze extra opvielen.

Al deze tips lijken misschien vanzelfsprekend, maar elke beetje helpt. Mis jij nog iets in dit rijtje?

Meer informatie over deze Sustainable Development Goals kun je hier vinden.

Send this to a friend