Onbenut potentieel van de ESF subsidie

Pennetjes en pepermuntjes op congressen, couponnetjes en spaarzegels van de supermarkt, het succes van Peerby, Scoupy, de “1+1 gratis” acties bij de Etos. Is het onze zuinige calvinistische aard, onze kruideniers-mentaliteit? Feit is: Nederlanders houden van gratis.

Benut het budget voor duurzame inzetbaarheid!

Daarom verbaasde het volgende mij. De afgelopen jaren heeft ministerie van SZW namens het Europees Sociaal Fonds (ESF) subsidie beschikbaar gesteld aan werkgevers, te besteden aan het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van werknemers. In 2014 ging het om een budget van 22 miljoen euro, in 2015 eveneens. Een prachtige gelegenheid voor organisaties om hun plannen op het gebied van duurzame inzetbaarheid een extra impuls te geven. Dit budget van 22 miljoen euro is in 2014 echter niet geheel aangewend. Met andere woorden: er zijn nogal wat pepermuntjes op de schaal blijven liggen. € 2,4 miljoen om precies te zijn. In 2015 is er weliswaar voor 30 miljoen aan aanvragen ingediend (waardoor staatssecretaris Klijnsma zich genoodzaakt zag het totale subsidiebedrag officieel te verhogen), alleen leert de ervaring dat een aanzienlijk deel van de ingediende aanvragen uiteindelijk niet geïnd worden. Waarom wordt deze kans niet optimaal benut?

ESF subsidie aanvragen veel werk?

Vanuit Inhealth attendeer ik klanten en relaties vaak op de mogelijkheid van deze subsidie, maar niet iedereen is er even happig op. Ik merk dat de woorden overheid, ministerie in combinatie met subsidie bedrijven ook kunnen afschrikken. “Dat is toch heel veel administratieve rompslomp?” hoor ik nogal eens. Blijkbaar leeft deze beeldvorming zodanig dat het een drempel vormt in onze call to action. We houden weliswaar erg van gratis, maar mogelijk nog meer van gemak. Er moet niet té veel voor gedaan worden.

Hulp bij ESF-aanvraag

En dat is echt zonde, want het klopt wel dat je het één en ander aan administratie dient te verrichten en niemand zit op papierwerk te wachten. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat als je hier een beetje handig in raakt het allemaal wel meevalt. Zo heb ik samen met een aantal klanten de afgelopen jaren mede dankzij deze subsidie mooie projecten kunnen realiseren. Dus gewoon doen! Vraag die subsidie aan. En als je daarbij wat ondersteuning kan gebruiken, mail me of een van mijn collega’s, we helpen je graag!

Send this to a friend