Oktober: fatsoenlijk werk, leven lang leren en nieuw vs. huidig personeel

Van extreem warme nazomerdagen naar ongure regenbuien en kou. Van zomertijd naar wintertijd. Van herfstvakantie naar najaarsdrukte. Wat doen dergelijke veranderingen in de maand oktober met jouw eigen inzetbaarheid? Merk je er wat van bij collega’s? En bij mensen buiten je organisatie? Wat mij deze maand opviel zijn de in dit artikel genoemde ontwikkelingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid – een overzicht van oktober!

 

Huidig vs. nieuw personeel

Ik vroeg net aan je hoe het gaat met de inzetbaarheid van jouw collega’s én bij anderen. Niet zomaar: uit een aantal artikelen blijkt dat veel organisaties de neiging hebben om zich vooral te richten op nieuw personeel. Niet zo gek, met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. En dat zal ook wel even zo blijven, volgens het Financieele Dagblad. Door digitalisering en robotisering zullen banen niet verdwijnen, maar wel veranderen. Het vinden van het juiste personeel heeft dan ook voor veel organisaties prioriteit. Reden voor PW net en Ruud Gerard van Universiteit Maastricht om organisaties op te roepen aandacht te blijven houden voor het huidige personeel. Bijvoorbeeld door te investeren in duurzame inzetbaarheid, flexibeler om te gaan met parttime werken, onbenut arbeidspotentieel weg te nemen en te focussen op talentmanagement.

 

Leven lang leren voor werknemers

Wat voor organisaties geldt, geldt overigens ook voor werknemers zelf. Zij moeten zich niet pas gaan omscholen op het moment dat ze hun baan dreigen te verliezen. Ze moeten leren en ontwikkelen gaan zien als ‘vanzelfsprekende onderdelen van hun werk en hun leven’. Daarom pleit het kabinet voor ‘vooruitkijken’ in plaats van ‘repareren’ als het gaat om een leven lang leren. Het artikel dat mijn collega Sandra Engelbertink deze maand schreef sluit daar overigens goed op aan. Mensen én organisaties zijn flexibeler en sterker als ze continu blijven leren, ongeacht van wát ze precies leren.

 

Generatiebeleid

Leven lang leren dus. Dat betekent dat je, of je nu jong bent of oud, altijd bezig kunt zijn met je inzetbaarheid. Behalve ‘leren’ moeten we ook een leven lang fit en gemotiveerd blijven. Annet de Lange, lector aan de HAN bekleedt een nieuwe leerstoel: ‘succesvol ouder worden op het werk’. De Lange: “Ik hoop met deze leerstoel te kunnen laten zien dat nu steeds meer mensen de honderd halen, het raar is om ze op hun vijftigste al af te schrijven.” Ze richt zich zowel op de jongere als de oudere werknemer en wat zij van elkaar kunnen leren. Velen zullen dit laatste herkennen als ‘meester-gezel’ of als ‘generatiepact’, waarbij dat laatste ook betekent dat ouderen ervoor kunnen kiezen minder uur per week te werken. Daar horen we vaak goede verhalen over, maar binnen gemeentes lijkt het ook een keerzijde te hebben, zoals een moeilijke doorstroom en een toenemende mate van werkdruk. De oplossing: investeren in huidig én nieuw personeel, in ontwikkeling en gezondheid. En zo is de cirkel van dit artikel weer mooi rond!

 

Dan nog even dit:

Verder vond deze maand de dag van fatsoenlijk werk plaats. Op en rond 7 oktober gaf de Inspectie SZW extra aandacht aan eerlijk en gezond werk, wat de norm moet zijn in Nederland. Volgens mij kun je het begrip ‘eerlijk en gezond werk’ zo groot maken als je zelf wil en ik geloof erin dat je het beste bij jezelf kunt beginnen. Wil jouw organisatie het komende jaar weer investeren in duurzame inzetbaarheid? Maak dan gebruik van de subsidie van het Europees Sociaal Fonds. Dit kun je aanvragen tussen 12 en 16 november en mijn collega Erik Voetman helpt je graag!

 

Dit overzicht is slechts een selectie aan onderwerpen en artikelen die de afgelopen maand zijn gepubliceerd. We proberen maandelijks een zo inspirerend mogelijke samenstelling te maken. Wil je niks missen? Volg ons dan op Twitter!

Send this to a friend