Het zal je niet ontgaan zijn: de Week van de Werkstress van 12 t/m 15 november. Zeer relevant, volgens HR Praktijk, omdat investeren in werkplezier Nederland 2,5 miljard euro kan opleveren. Ook vond in november de Dag van de Ondernemer plaats. Een dag waarop vooral mkb-ondernemers extra in het licht werden gezet. En alsof dit feestgedruis nog niet voldoende was, stond 6 t/m 9 november in het teken van pensioenen tijdens de Pensioen3Daagse. Driekwart van de mensen wil eerder stoppen met werken. MaxVandaag interviewt daarom pensioendeskundige Olaf Simonse.
Ontwikkelingen in de politiek
Naast deze nationale dagen waren er in november ook veel politieke ontwikkelingen. Wouter Koolmees laat de arbeidsmarkt van de toekomst onderzoeken om een nieuwe ‘Wet arbeidsmarkt in balans’ te vormen. Tien jaar geleden speelden ongeveer dezelfde uitdagingen als waar Koolmees nu mee kampt. Commissielid Dominic Schrijer zegt over die tijd: “Eigenlijk hadden we al snel door dat het ontslagrecht helemaal niet het onderwerp moest zijn. Dé vraag was: hoe hou je werknemers vitaal en het land welvarend.”
Ook de G20 houdt zich bezig met de toekomst van werk. Echter, tijdens een actieweek wordt tegen deze bijeenkomsten gedemonstreerd: “Zij beweren dat zij zich zorgen maken over de toekomst van het werk, terwijl zij arbeidshervormingen bevorderen die de grondrechten vernietigen die door eeuwen van strijd zijn gewonnen, organisaties van arbeiders bedreigen en het creëren van onzekere banen aanmoedigen.”
Positief lichtje uit de politiek: een afgevaardigde groep uit de tweede kamer ging in gesprek over werkbehoud bij chronische aandoeningen, specifiek voor mensen met kanker.
Branchespecifieke onderwerpen
Terwijl de politiek zich bezighoudt met mondiale of landelijke onderwerpen, heeft elke branche zo haar eigen uitdagingen. Een kleine greep:
Trends en de toekomst van werk
Aardig wat problemen in de arbeidsmarkt dus, voor verschillende branches. Meer dan ooit blijkt dat het belangrijk is om naar de toekomst te kijken en daarop in te spelen! Daarom een afsluiter met een aantal trends en onderwerpen over de toekomst van werk:
- Artificial intelligence is niet nieuw, maar zal zich blijven ontwikkelen. Dit betekent meer creatief en impactvol werk, in plaats van routine en repetitieve taken.
- Steeds meer mensen maken gebruik van coaches en steeds meer mensen worden zelf coach.
- Jobhoppen komt veel voor, omdat nieuwe werknemers er qua salaris vaak meer op vooruitgaan dan personeel dat in dienst blijft bij dezelfde werkgever.
- Werk wordt minder belangrijk in het leven van mensen (lees hier hoe Oost-Groningen daarmee omgaat).
Hoe bereid jij je voor op de toekomst?