Het is 31 mei, de laatste dag van de maand. We kijken terug op een maand die begon met de dag van de arbeid. Maar dat is niet het enige wat deze maand gebeurde op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Zo blijkt uit onderzoeken dat we het in Nederland lang zo gek nog niet doen op dit gebied. Geloof je het niet? Bewijs nodig? Dan biedt de deze maand geïntroduceerde Arbeidsmarktmonitor misschien een uitkomst. Minder goed gaat het met de oudere werknemers in Nederland. Wat kunnen we daaraan doen? De pensioenleeftijd minder hard laten stijgen? Extra in ze investeren? En waar halen we dat geld dan vandaan? Gelukkig maakte Uitvoering van Beleid (voorheen Agentschap SZW) bekend dat er weer nieuwe ESF-subsidie beschikbaar wordt gesteld. En veel organisaties schijnen volgens De Volkskrant het potje voor duurzame inzetbaarheid te spekken door jubilea niet meer te vieren. En tot slot: na vele paniekzaaiingen over robotisering en technologisering klonken deze maand wat positieve geluiden: we krijgen er steeds meer grip op!
Duurzame inzetbaarheid in Nederland
Eind april noemde ik wat cijfers die aangeven dat Nederland het goed doet op het gebied van werk/privé balans en ontwikkeling. Wat we toen net voor publicatie gemist hadden, waren de resultaten van een onderzoek van Aon onder 22 landen uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika. En ook daaruit komt Nederland goed uit de verf. Nederlandse werkgevers zetten zich, vergeleken met de andere landen, het meest in voor duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers! Ook ten opzichte van onszelf zijn we vooruitgegaan, blijkt uit de Analyse Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid van pw. Maar er is nog wel wat werk aan de winkel!
Investeer in de oudere medewerker
Dat werk zit ‘m onder andere in het zorgen voor onze oudere medewerkers. Vossebeld is een organisatie die dat goed doet en heeft er zelfs een prijs mee gewonnen (pw.). Door alle oudere medewerkers een mbo-opleiding te laten volgen en ze te koppelen aan jongere medewerkers blijft ook de oude garde duurzaam inzetbaar. Iets waar Gerhard Hormann van het Reformatorisch Dagblad niet zo in gelooft: “Na 45 gewerkte jaren is de rek er wel uit en kan van duurzame inzetbaarheid geen sprake meer zijn.” Ook schrijft hij dat er veel voorstanders voor zijn om mensen na maximaal 45 gewerkte jaren met pensioen te laten gaan. Ook vakbonden en werkgevers pleiten voor versoepeling van de pensioenleeftijd, namelijk door de stijging te laten afremmen (NOS).
Echter zal in sommige beroepen het aantal oudere medewerkers beperkt zijn, want mensen die een fysiek zwaar beroep hebben gaan mogelijk eerder dood, zegt het AD. Bovendien pleit hoogleraar De Beer voor versoepeling van de WIA-keuringseisen, wat betekent dat mensen met zware beroepen mogelijk eerder recht zouden kunnen hebben op een soort prepensioen (zie de column van Hendrik Jan van Pelt in de Telegraaf).
Toekomst van werk: grip op technologisering
Van de oudere medewerker over naar de jonge medewerkers. Of sterker nog: de aankomende medewerkers. Om de scholieren van nu voor te bereiden op de technologie van de toekomst ontvangen scholen subsidies. Zo ook het ROC Horizon College. De subsidie zorgt ervoor dat er meer technisch personeel op de arbeidsmarkt komt en dat zij duurzaam inzetbaar zijn. Een mooi voorbeeld hoe we meer grip krijgen op de toekomst van werk en technologisering. Ook van het verhoor van Mark Zuckerberg kreeg René Cuperus van De Volkskrant meer vertrouwen in de technologisering en de toekomst van werk!
Dit overzicht is slechts een selectie aan onderwerpen en artikelen die de afgelopen maand zijn gepubliceerd. We proberen maandelijks een zo inspirerend mogelijke samenstelling te maken. Wil je niks missen? Volg ons dan op Twitter!