La Rentrée: schoorvoetend weer aan het werk… of niet?

De enorme hittegolf die de afgelopen weken Nederland in haar ban hield lijkt voorbij te zijn. Ondanks de negatieve impact die dit had op onder andere onze natuur hebben heel veel mensen erg genoten van de tropische sferen. Waaronder ikzelf. Genieten van de zon, de vrijheid, het avontuur… Zwemmen, ijsjes eten, laat eten en sfeervolle zomeravonden. Of je nu ook daadwerkelijk vakantie had of niet, het bracht veel mensen zeker in de vakantiestémming. Dat gevoel van vrijheid zorgt voor een ontspannen gevoel en op vakantie gaan levert een heel ander leefritme op. Dit zette mij aan het denken: hoe benut je die vakantie-vibe zo goed mogelijk? En hoe kun je ontspannen je vakantie in gaan, maar vooral, hoe houd je die ontspannen mindset zo lang mogelijk vast? Ook ná terugkomst van je vakantie (of na afloop van een tropisch klimaat)?

Omdat deze vragen nu een hot (haha!) topic zijn bij veel organisaties en medewerkers ben ik voor één van onze klanten in het fenomeen gedoken, waar de Fransen vanwege hun lange vakanties een naam voor hebben: La Rentrée (De Terugkomst). Deze tips hebben mij geholpen tijdens en na mijn vakantie. Hopelijk doen ze dat ook voor jou!

7 tips voor ontspannen aan het werk na je vakantie

  1. Blijf dingen doen. ‘Niks doen’ lijkt heerlijk, maar het is goed om activiteiten te ondernemen, zoals wandelen of fietsen. Of zwemmen ter verkoeling!
  2. Stel nadenken over je werk uit tot je daadwerkelijk weer aan het werk bent, en probeer er op vakantie niet aan te denken.
  3. Bewaar de laatste dagen van je vakantie zo veel mogelijk je normale ritme. Sta op dezelfde tijd op en ga op dezelfde tijd naar bed, als wanneer je aan het werk zou zijn.
  4. Laat je wekker de eerste dagen van je werkweek 10 minuten eerder afgaan, zodat je je leef-tempo rustig kunt opbouwen en in de ochtend een ontspannen gevoel kunt behouden. Een rustige start heeft een positief effect op je hele dag!
  5. Begin op je eerste werkdag met het creëren van overzicht en verdeel het werk in kleine behapbare brokken. Kleine en overzichtelijke doelen zorgen ervoor dat je makkelijker en met minder spanning weer op gang komt.
  6. Ontvang je normaal gesproken veel mails voor je werk? Plan dan de eerste dagen na terugkomst zo min mogelijk afspraken, maar vooral tijd om zaken weer op orde te brengen. Blok je agenda!
  7. Plan na je vakantie een aantal relaxdagen of -avonden, waarop je helemaal niks moet. Gewoon ontspannen, een stukje wandelen, uitgebreid tafelen. Iets wat je tijdens je vakantie ook zou doen!

En tot slot: lekker nagenieten van je vakantie. Maak bijvoorbeeld een fotoboek of wissel leuke vakantieverhalen uit met je collega’s!

Welkom terug!

Send this to a friend