Kleur bekennen

Kleur

Ben jij of is jouw organisatie blauw, rood, groen, geel of wit? Door het volgen van de Course Strategisch Gezondheidsmanagement heb ik geleerd om in kleuren te denken. Het ‘kleurendenken’, ontwikkeld door Léon de Caluwé en Hans Vermaak, is een veelgebruikt hulpmiddel wat kan helpen bij de bewustwording van je eigen denkbeelden over veranderen en maakt het gemakkelijker om over veranderingen met elkaar te communiceren.

Ik neem je even mee. Je hebt vijf verschillende manieren van denken, welke worden getypeerd in de volgende kleuren:

  1. Blauwdrukdenken (structureren en plannen)
  2. Rooddrukdenken (motiveren, communiceren en samenwerken)
  3. Groendrukdenken (ontwikkelen en leren)
  4. Geeldrukdenken (macht en politiek)
  5. Witdrukdenken (open en authentiek)

1. Blauwdrukdenken

“Er verandert iets als je eerst denkt en dan (planmatig) doet.”

Bij ‘blauwdrukdenken’ gaat het om het regelen, plannen en beheersen waarbij het resultaat voorspelbaar en duidelijk is. Blauwe veranderaars zijn deskundig, prestatiegericht, zelfstandig en zijn goed in analyseren, structureren, presenteren en plannen.

2. Rooddrukdenken

“Er verandert iets als je mensen op de juiste manier prikkelt.”

Bij het ‘rooddrukdenken’ is het uitgangspunt de mens. Het beste uit mensen halen, werken in harmonie en de beste ‘fit’ tussen organisatie en medewerker staan voorop. Rode veranderaars zijn mensen-mensen, sociaal, betrouwbaar en goed in motiveren, verleiden, communiceren en samenwerken.

3. Groendrukdenken

“Er verandert iets als je mensen in leersituaties brengt.”

Het ‘groendrukdenken’ draait om groeien, ontdekken en oplossingen die mensen zelf vinden. Groene veranderaars zijn creatief, nieuwsgierig, empathisch en zijn goed in ontwerpen, faciliteren, spiegelen en coachen.

4. Geeldrukdenken

“Er verandert iets als je belangen bij elkaar brengt.”

Het ‘geeldrukdenken’ staat in het teken van macht en vaak komt er veel politiek bij kijken. Sleutelfiguren nemen beslissingen en het streven naar haalbare oplossingen staan voorop. Gele veranderaars zijn onafhankelijk, beheerst, hebben goede netwerken en zijn goed in besturen, beschouwen en conflicten hanteren.

5. Witdrukdenken

“Er verandert iets als je spontane evoluatie een handje helpt.”

Bij ‘witdrukdenken’ is het uitgangspunt dat de kleur wit alle kleuren bevat. Alles is open en dit biedt de ruimste vorm voor invulling van de gewenste veranderingen. Witte veranderaars zijn zelfbewust, authentiek, eigenwijs, fantasierijk en goed in betekenis geven, dialogiseren en ondernemen.

Leer kleur bekennen

Ikzelf herken mij in het rooddrukdenken. Samenwerken, motiveren en het beste uit mensen halen. In mijn werk als programmamanager verander ik in een blauwdrukdenker. Doelen stellen, strakke planningen maken, efficiënt werken en resultaten behalen. Heb je tijdens het lezen al jouw eigen kleur of die van personen in jouw organisatie bepaald? Vaak kan het helpen om te weten welke kleur past bij een persoon, organisatie of vraagstuk. Past de kleur bij de verandering die je voor ogen hebt? Leer van kleur te schakelen, maar óók kan het zijn dat je in de loop van je carrière kleur moet bekennen.

“Colour thinking may help when making a diagnosis or analysis of the approach that is to be taken with respect to the desired changes. Awareness and insights alone could even be effective. Colour thinking may contribute to continuous changes and understanding the people behind those changes. Colour thinking can help you make a successful change.” (de Kaluwé & Vermaak)

 

Send this to a friend