Voetbal, AVG, examenperiode. De berichten over deze thema’s lijken deze maand alle media in beslag te nemen. Maar voor wie verder kijkt zijn er ook in juni weer interessante artikelen gepubliceerd over onderwerpen die te maken hebben met duurzame inzetbaarheid en de toekomst van werk! Hieronder een overzicht.
Pensioendiscussie
Als ik als communicatieadviseur bij organisaties met medewerkers in gesprek ga, hoor ik vaak dezelfde zorgen. “Ik ben er altijd vanuit gegaan dat ik tot mijn 65e moet werken. Nu ben ik daar bijna en gaat die leeftijd ineens omhoog.” Bij HR aan tafel hoor ik vaak: “Onze medewerkers hebben het over hoe lang ze nog moeten, maar waarom zeggen ze niet mogen?”
De nieuwsberichten over de verhoging van de pensioenleeftijd vliegen ons dan ook om de oren. Zoals dat in 2017 inderdaad de gemiddelde pensioenleeftijd met vijf maanden is gestegen. Of waarschuwingen over dat de AOW-leeftijd tóch nog iets verder zal stijgen. Dat zorgt automatisch ook voor veel tegenbewegingen. Zo zouden de berekeningen niet kloppen, moeten we meer onderscheid maken tussen verschillende bevolkingsgroepen of vergeten we dat we de jongeren laten opdraaien voor de kosten. Geen wonder dat minister Koolmees dus zwaar onder druk staat. Vooralsnog houdt hij voet bij stuk, en ziet hij niks in de aanpassingen van het concept-pensioenakkoord.
Ziekte en verzuim
In het stuk van de Volkskrant dat ik hierboven aanhaalde, wordt tevens kritisch over werkgevers gesproken. Er wordt gesteld dat het in het voordeel werkt van werkgevers om de AOW-leeftijd níet te laten stijgen, want dat kost alleen maar geld. Hoe langer iemand doorwerkt, hoe meer er geïnvesteerd moet worden in duurzame inzetbaarheid. Maar bedenk wel: inzetten op duurzame inzetbaarheid kan verzuimkosten juist weer omlaag helpen. Maar laat het nou net zo zijn dat het landelijke verzuimcijfer in geen elf jaar zo hoog is geweest als in het eerste kwartaal van 2018. Dat blijkt uit onderzoek van Das Kapital. En, cynisch genoeg, in de zorg zijn medewerkers het meest ziek.
Werkplekken van de toekomst
De oplossing? Misschien dat investeren in digitale werkplekken kan helpen. Werken met de nieuwste technologieën heeft niet alleen een positieve werking op je productiviteit. Ook motivatie en betrokkenheid, tevredenheid, samenwerking, werk/privé balans, ontwikkeling en het welzijnsgevoel van medewerkers gaan omhoog. En dat is maar goed ook, want digitale werkplekken worden steeds populairder. Zo bestaat er een hele community aan ‘digitale nomaden‘, die reizen en werken combineren. Dat is de toekomst van werk.
Voor wie toch gekluisterd is aan een kantoor, kan maar beter zorgen dat zijn kantoorpand gebouwd wordt volgens ‘biophilic design‘. In de steden van de toekomst is niet alleen milieu en duurzaamheid belangrijk, ook welzijn en duurzame inzetbaarheid. “Dit is goed voor de productiviteit en brengt ziekteverzuim omlaag.”
Dit overzicht is slechts een selectie aan onderwerpen en artikelen die de afgelopen maand zijn gepubliceerd. We proberen maandelijks een zo inspirerend mogelijke samenstelling te maken. Wil je niks missen? Volg ons dan op Twitter!