Januari en februari: werkgeluk, angst voor de toekomst van werk en hr analytics

Vanwege mijn vakantie ten dienste van mijn eigen werk/privé balans, hierbij een nieuwsoverzicht over duurzame inzetbaarheid van zowel januari als februari. Genoeg te delen dus!

 

Zo creëer je een gelukkige medewerker

Een nieuw jaar is begonnen en daarmee zijn er veel goede voornemens ontstaan. Zoals: met meer plezier naar je werk gaan. Maar hoe houd je dat vol en wat kan je daarin als werkgever betekenen? Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft drie concrete handvatten op de website van Hr Praktijk.

Dat de rol van de werkgever belangrijk is, beaamt het AD. “Baas mag zich best met gezondheid werknemer bemoeien, vindt ‘ie zelf.” Veel werknemers zijn het daarmee eens. Maar er zit wel een grens aan. Het geheim van de ‘beste werkgevers’ van Nederland: leg je werknemers niet te veel in de watten (Trouw). En dat is soms best lastig, zeker als je met duurzame inzetbaarheid bezig bent. Vitaliteitsspecialist Annet van Oss geeft een aantal tips hoe je duurzame inzetbaarheid succesvol bevordert bij praktisch opgeleiden op servicemanagement.nl.

 

De rol van hr

Er klinkt in de media wel een kritische noot als het gaat om de rol van hr binnen organisaties. ‘Hr is te afwachtend als het gaat om werkgeluk’, aldus PW Net. En het Belgische magazine Trends schrijft: ’40 procent van de bedrijven twijfelt of de hr afdeling klaar is voor de toekomst’.

 

Angst voor de toekomst

Maar is de medewerker zelf wel klaar voor de toekomst? Daar wordt veel aan getwijfeld. Automatisering en digitalisering zorgen nog steeds voor veel angst voor ontslag bij werknemers (Managers Online). Volgens De Standaard is de wereld onvoldoende voorbereid op automatisering en moet er meer worden geïnvesteerd in scholing. Gelukkig pleiten verschillende werkgeversverenigingen er samen voor om scholing op te nemen als vast onderdeel van de arbeidsvoorwaarden (NU.nl). Echter, gaat dat het probleem oplossen? Volgens Ben Tiggelaar via het NRC hebben mensen wel de mogelijkheden om een opleiding te volgen, maar zijn er redenen waardoor ze het simpelweg niet wíllen. Volgens de Trouw wordt tijdgebrek als belangrijkste oorzaak gezien om niet te willen innoveren.

 

Vooruitkijken dankzij hr analytics

Volgens Hr Praktijk zijn vooral vrouwen de dupe van automatisering. De hr directeur van Rabobank ontdekt dit gelukkig in een vroeg stadium en kan erop anticiperen. Allemaal dankzij analytics: “Dat geeft ons de kans en de verantwoordelijkheid om vroegtijdig bewegingen in kaart te brengen, initiatieven te ontplooien die passen bij wie men wil zijn als werkgever. En het geeft inzichten waarmee wij onze medewerkers kunnen voorbereiden op veranderingen die gaan komen en van hen een ontwikkeling vragen.”

Analytics kunnen tevens ingezet worden om “de tevredenheid en productiviteit van medewerkers te vergroten.” ManagementSite en Managers Online geven vijf tips om data zo in te zetten dat het kan helpen de tevredenheid van je medewerkers te vergroten.

Binnen Inhealth is consultant Birre van Esveld specialist op het gebied van hr analytics. Ze schreef daar begin deze maand een artikel over: De toenemende vraag naar hr analytics.

 

Aandacht voor de oudere werknemer

We hebben geen analytics nodig om te voorzien dat onze personeelsbestanden steeds meer oudere medewerkers zullen bevatten. Dat zien we terug in het aantal WIA-aanvragen, schrijft Rendement. Wees daarom zuinig op de 55-plussers (PW Net) en ‘bevorder de ontwikkeling van oudere medewerkers‘. Bij Collab in Amsterdam gaan ze nog een stapje verder: daar staat een proefontwerp van werkplekken met zorgfunctie, zoals een behandelstoel als bureaustoel. Zodat de 70-plusser met een gerust hart kan blijven werken, ondanks mogelijke gebreken.

 

Hoe andere organisaties duurzame inzetbaarheid aanpakken

Voor praktijkvoorbeelden dichter bij de huidige realiteit konden we de afgelopen maanden ook onze hart ophalen. Er verschenen veel interessante artikelen waarin trotse werkgevers uit de doeken deden hoe zij met onderwerpen als werkgeluk, employer branding, veiligheid en duurzame inzetbaarheid omgaan.

  • Uit de logistieke sector geven drie bedrijven hun verschillende visies op duurzame inzetbaarheid.
  • Kruidvat werkt samen met transportbedrijven aan veiligheid.
  • ING investeert in zogenoemde ‘werkgelukbrengers’ (Financieele Dagblad).
  • Van der Valk Hotel Leiden gaf een masterclass over maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzame inzetbaarheid en duurzaamheid.
  • CSU ontving voor het zesde jaar op rij de onderscheiding van top employer met hun duurzame inzetbaarheidsprogramma Fris in je Werk.
  • DSM bepleit dat duurzame inzetbaarheid niet iets moet zijn ‘wat erbij wordt gedaan’, maar iets wat de kern vormt van ieder hr beleid.

Hoe staat het met jouw organisatie? Doe mee aan het onderzoek van Vakmedianet en Factor Vijf!

Send this to a friend