Impact en lessen van Covid-19 voor werkend Nederland

Van de één op de andere dag ziet voor velen van ons het werk en het leven er opeens even helemaal anders uit. Nederland maakt zich inmiddels op voor een herfst met een naderende tweede golf. Gelukkig heeft Covid-19 naast negatieve ook positieve gevolgen voor werkend Nederland. We hebben de laatste stand van praktijk en wetenschap uit diverse bronnen gehaald en komen daarmee tot 7 lessen voor jouw organisatie. Om beter voorbereid te zijn op wat er komen gaat. Hierbij in het kort de lessen:

  1. Erken het belang van een gezond organisatieklimaat: zorg voor een veilig organisatieklimaat. Enerzijds draagt dit bij aan de gezondheid, veiligheid en het welzijn van je medewerkers. Anderzijds wordt hier zowel de samenwerking als betrokkenheid door versterkt.
  2. Versnel samenwerking & dialoog met jouw stakeholders: Covid-19 heeft ons gedwongen om domein overstijgend te werken. De gevolgen van Covid-19 zijn voor iedereen in de maatschappij voel- en zichtbaar. Dit heeft ervoor gezorgd dat er maximale betrokkenheid is ontstaan. Om dit vast te kunnen houden is het belangrijk om met elkaar in verbinding te blijven en de dialoog met elkaar aan te gaan.
  3. Versterk de fysieke en mentale fitheid van jouw team: we hebben als samenleving aangetoond dat ons aanpassingsvermogen van een hoog niveau is. Deze flexibiliteit op zowel medewerker- als organisatieniveau was vereist om in ‘het nieuwe normaal’ te kunnen functioneren. Dit zorgde voor een hoger verantwoordelijkheidsgevoel en bracht ons meer autonomie in onze werkzaamheden.
  4. Zet technologische ontwikkeling door en blijf innovatief: het ziet ernaar uit dat we nog een tijdje online en thuis zullen werken. Blijf daarom leren en ontwikkelen. Zet daarmee technologische ontwikkelingen voorop om zo goed mogelijk in te springen op ontstane kansen.
  5. Toon flexibel leiderschap met aandacht voor hoofd en hart: in veel organisaties is veilig en op afstand werken nu de norm, maar nog niet overal. Belangrijk is daarom om ook nu samen te zorgen voor een goede balans tussen robuust en snel handelen, vanuit een overtuigend verhaal met voldoende aandacht voor veiligheid en werken op afstand.
  6. Focus op interventies met grootste impact: we worden gedwongen om besluiten te nemen, zonder dat we alle informatie hebben en de gevolgen kennen. Dit vraagt om snelle en begrijpelijke aanpakken. Focus daarom op wat direct ‘pijn’ doet: IC-capaciteit, continuïteit, capaciteit op de werkvloer, op afstand werken. De rest volgt…
  7. Zorg voor snelle, robuuste en transparante communicatie: het is voor ons allen een onzekere tijd. Daarom is transparantie naar de medewerkers toe van groot belang. Investeer in snelle en transparante communicatie, dit versterkt autonomie en leiderschap.

We hebben de bovenstaande lessen overzichtelijk gemaakt in een infographic, bekijk deze hier.

Heb je hulp nodig om jouw organisatie toekomstbestendig te maken of heb je vragen? We helpen je graag! Neem contact met ons op.

Send this to a friend