I-deals: de i-deale toekomst?

Welke i-deal zou jij willen maken? Nee, dan bedoel ik niet een betaling via het online betaalsysteem dat we in Nederland allemaal kennen. Een i-deal is een niet-standaard afspraak over werk, ontwikkeling of arbeidsvoorwaarden die je maakt met je leidinggevende. Denk bijvoorbeeld aan het maken van afspraken over flexibele werkuren en –tijden, het doen van een speciaal project, het bijwonen van een bijzonder congres of het volgen van een extra cursus om je vaardigheden en carrière uit te bouwen.

 

Typische dooddoeners

Wanneer je een i-deal met je leidinggevende sluit moet het zo zijn dat deze voldoet aan de belangen van drie partijen (win-win-win);

  • Je eigen belang
  • Het organisatiebelang
  • De belangen van je directe collega’s

Tijdens de Course Strategic Health Management vertelde organisatiepsycholoog Aukje Nauta dat i-deals in de toekomst steeds belangrijker zullen worden voor loopbaanontwikkeling, vooral nu organisaties medewerkers aansporen ‘baas in eigen loopbaan’ te worden. Maar waarom gebeurt dit in de praktijk te weinig? Dooddoeners zijn “het gaat toch goed zo”, “dat past niet in ons beleid”, “we hebben toch een cao” of “dat is niet jouw taak”.

 

Tot 67 doorwerken

Tegelijkertijd willen we als organisaties wel werken aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Vitaliteit, productiviteit, flexibiliteit, bevlogenheid en tevredenheid; veelgehoorde thema’s wanneer het gaat over duurzame inzetbaarheid.

Wat maakt iemand tot z’n 67ste inzetbaar?

 

I-deal?

Een goed gesprek tussen leidinggevende en medewerkers over wat de medewerker kan en wil leren zou wel eens de sleutel kunnen zijn. Een one-size-fits-all personeelsbeleid heeft daarmee zijn beste tijd gehad. Als mensen i-deals hebben, dan vervullen ze rollen die optimaal passen bij hun behoeften, waardoor ze beter presteren en tevredener zijn. I-deals zijn niet alleen goed voor de medewerker, ook het team en de organisatie zullen hiervan profijt hebben. Win-win-win!

Denk jij na over het maken van een i-deal, maar vind je het moeilijk het onderwerp op tafel te krijgen? Je zou erover na kunnen denken om een HR professional in te schakelen. Zij kunnen het dialoog faciliteren en bewaken. Zo werk je samen aan een i-deale toekomst.

Send this to a friend