HR-professional in beeld: Annette Straver

Wie is Annette?

Annette Straver is teamleider, HR-business partner én programmaleider van het programma ‘van verzuim naar inzetbaarheid’ bij Unica. Dit is een technisch dienstverlener met expertise op het gebied van onder meer installatietechniek, ICT, beveiliging en energie. Met trots kijkt Annette terug op de mooie resultaten van Jouw DAG, het overkoepelende programma rond duurzame inzetbaarheid voor medewerkers.

Wat waren de grootste uitdagingen in het afgelopen jaar?

“Samen met Inhealth hadden we een mooie strategie bedacht om medewerkers in 2020 verder kennis te laten maken met Jouw DAG (Doorlopend Aantrekkelijk Gezond). Door de komst van corona moest dit worden omgegooid. We moesten hier flexibel mee omgaan en onze creativiteit gebruiken. Het programma werd namelijk in één keer digitaal. Dit vormde een grote uitdaging, ook omdat onze medewerkers over het algemeen niet allemaal online georiënteerd zijn. We hebben gekeken naar wat nog wel kon, al dan niet in aangepaste vorm, en wat we moesten schrappen. Daarnaast hebben we goed moeten inspelen op nieuwe uitdagingen, zoals leidinggeven op afstand. Zelf vind ik leidinggeven op afstand ook ingewikkeld. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je verbinding blijft houden met je mensen? Hoe kom je er écht achter hoe het met iemand gaat? Vanachter een scherm is dat toch lastiger te lezen. Als je ziet dat het minder goed gaat met een collega, wat doe je dan? Dat zijn allemaal dingen die online lastiger zijn, want je wilt elkaar gewoonweg in het echt zien.”

Wat er is gedaan om medewerkers te ondersteunen?

“Als ik terugkijk, durf ik wel te zeggen dat we er goed in zijn geslaagd om het programma aan te passen aan deze nieuwe uitdagingen. Door rustig te blijven, creatief te zijn en kansen te zien konden we goed inspelen op de actualiteiten. We hebben vooral goed geluisterd naar wat medewerkers nodig hadden. Zo hebben we in korte tijd online workshops voor medewerkers georganiseerd waarin ze, in kleine groepjes, stil konden staan bij uitdagingen rondom gezondheid en balans. Ook hebben we digi-coaching direct toegankelijk gemaakt voor medewerkers die behoefte hadden aan een luisterend oor. Voor medewerkers in de buitendienst hebben we, naast de digitale ondersteuning, juist ook middelen naar huis gestuurd. Zo hebben we laatst een receptenboekje thuis gestuurd met onder meer gezonde en gemakkelijk klaar te maken recepten. Ook hebben we het afgelopen jaar diverse challenges gedaan. De meest succesvolle challenge was de EK-challenge, waarbij medewerkers konden delen waarom een collega het verdiende om in het zonnetje gezet te worden. De prijs was, zoals de naam al verklapt, twee kaarten voor het EK. Nou, dat viel natuurlijk erg goed in de smaak.”

Wat heb je geleerd van de afgelopen periode?

“Ik heb geleerd dat het heel belangrijk is om ambassadeurs in te zetten, dan wordt het programma iets van de hele organisatie. Door ambassadeurs in te zetten merk je dat de olievlek steeds groter wordt, waardoor er afgelopen jaar zelfs mooie initiatieven vanuit de directie werden gestart met de link naar Jouw DAG. Zo gaat het steeds meer leven en merken we dat het niet meer alleen vanuit HR wordt gedragen, maar meer organisatie breed.”

Wat zijn doelen voor het aankomende jaar?

“Unica heeft de ambitie de gezondste en aantrekkelijkste werkgever van Nederland zijn. De afgelopen jaren hebben we hier de basis voor gelegd, door te zorgen voor passende en effectieve verzuimbegeleiding en het trainen en coachen van leidinggevenden in het voeren van het goede gesprek met medewerkers. Deze inspanningen hebben al mooie resultaten opgeleverd, zo is het verzuim significant gedaald en deze trend houdt aan. Daarnaast heeft Unica al voor het tweede jaar op een rij het keurmerk World Class Work Place ontvangen door de hoge score op goed werkgeverschap in het jaarlijks medewerkeronderzoek. Vanuit die sterke basis willen we de komende tijd meer nadruk leggen op preventie. Vanuit Jouw DAG sluiten we de activiteiten hierop aan en stimuleren we medewerkers om hiermee aan de slag te gaan. Met aan de slag gaan bedoel ik gebruik maken van het beschikbare aanbod, maar ook het stellen van vragen zoals: zit ik op de goede plek? Hoe staat mijn werk-privé balans ervoor? Waar krijg ik eigenlijk energie van? Hoe ziet mijn toekomst eruit?  Het ultieme doel is dat medewerkers hier zelf regelmatig bij stil staan en kunnen aangeven wat zij nodig hebben om nu en naar de toekomst toe optimaal inzetbaar te zijn. Unica helpt hen hierbij.”

Wat heb jij nodig om jouw dag een goede invulling te geven?

“Het afgelopen jaar merkte ik dat mijn werk en privéleven op een gegeven moment een beetje in elkaar overliepen. Ik heb er op gestuurd om de balans te bewaken. Nu ga ik aan het einde van mijn thuiswerkdag een rondje lopen om mijn werkdag af te sluiten. Wat ook helpt is dat ik mijn werkplek heb opgeleukt met gezellige plantjes, de muren heb geverfd en dingen aan de muur heb opgehangen. Wat mij ook energie geeft, is om in mijn vrije tijd hard te lopen of een bootcamp les te volgen.”

Tip voor andere organisaties

“Begin niet te groot. Stel concrete doelen in het hier en nu en maak het zo praktisch mogelijk wat je van de organisatie vraagt. Op die manier kun je ook regelmatig successen vieren en leidinggevenden en directie laten zien tot welke mooie resultaten hun inspanningen hebben geleid. Daarmee win je ambassadeurs die ook graag de volgende stap willen zetten.”

Send this to a friend