Hoe krijg je medewerkers in beweging?

12 oktober 2016

Marel is een van onze mooie klanten. Sinds 2012 draait hier het gezondheidsprogramma Marel Samen Gezond, wat medewerkers in beweging krijgt. Sinds dit jaar heb ik ook een actieve rol in de organisatie van dit programma. En wat is het mooi om te zien hoe dit programma gedragen wordt door de medewerkers! Men is trots op Samen Gezond! Wauw!

Het effect van enthousiaste medewerkers

Het leuke aan later instappen is dat je dan kunt vergelijken met andere organisaties. Ik zal een voorbeeld geven. Normaal wordt er veel energie gestoken in het in beweging krijgen van medewerkers. Wat ik dan vaak hoor: ‘We organiseren een hoop en nodigen mensen ervoor uit, maar snel wordt het ‘een speeltje van HR’ genoemd of is er een heel laag deelnemerspercentage’.

Bij Marel gaat dat anders. Het afgelopen jaar is hier een Preventief Medisch Onderzoek aangeboden. De hoog-risico groep is na afloop van het PMO actief benaderd voor deelname aan een interventie. We hadden, op basis van andere ervaringen, de deelname niet hoger dan 20% ingeschat. Maar wat bleek: maar liefst 70% van deze groep gaat meedoen aan een activiteit om af te vallen! Blijkbaar is de persoonlijke benadering in combinatie met het reeds bestaande DNA van de medewerkers dat ‘Samen Gezond’ blijven belangrijk is, een doorslaggevend succes! Er zit energie in bij de medewerkers. Dit is zo leuk!

Mijn conclusie over het gezondheidsprogramma

Marel vindt het écht belangrijk dat haar medewerkers duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Deze organisatie investeert hier al jaren in en houdt vol. Dit voelen de medewerkers en zij waarderen het. Door een langdurig programma waarin medewerkers succesjes boeken, ontstaat vertrouwen en gaan steeds meer mensen mee in het enthousiasme.

Dus… word je soms wel eens moedeloos als je medewerkers niet in beweging krijgt? Luister, betrek medewerkers, maak het persoonlijk, doe goede dingen en houd vol! De aanhouder wint!

Meer weten? Kijk ook eens bij de klantcasus Marel.

Deel artikel

Meer inspiratie