Hey jij, creatieveling

Iedereen is creatief. Alleen zijn we naarmate we ouder worden die creativiteit onszelf steeds meer gaan afleren. Misschien wel omdat we denken dat we het niet meer nodig hebben. Dat vind ik jammer, want ik fantaseer zelf nog vaak genoeg. Bijvoorbeeld over hoe ik misschien wel een extra garage boven een bestaande huis-tuin-en-keuken garage kan maken. Met een lift, of met zo’n oplegger die je ook kent van vrachtwagens waar auto’s op gestapeld worden. En dat dan de auto zo het dak van de garage op kan rijden en je dus ruimte hebt voor twee auto’s. Zie je het al voor je? 

Huh?

In de war nu? Je werd even meegenomen in mijn hersenspinsel. Mijn creatieve brein dat heel de dag maar door fantaseert. Beeldend denken is een van mijn sterke punten. Ik denk overigens dat iedereen dat kan, je hebt die creativiteit immers al sinds je kind bent. Maar het vertalen van je gedachten naar een beeld of woorden op papier is een stuk lastiger. Gelukkig bestaan er veel tekenaars en vormgevers die dit goed kunnen. Dat kan een voordeel kan zijn, want hiermee kunnen ze precies aantonen wat jij eigenlijk in je hoofd had zitten. En dat is precies wat veel mensen nodig hebben, een beeld op papier of scherm om zelf daar weer op verder te fantaseren.

Van stoffige…

Toen ik vier jaar geleden bij Inhealth aan de slag ging als grafisch vormgever, leerde ik meteen het volgende: als adviesbureau kunnen wij uitgebreide adviesrapporten schrijven, maar wij vonden dat geen optie. Wie gaat dat nou lezen? Stel je voor dat je net een opdracht hebt afgerond op je werk en vervolgens lekker even koffie gaat zetten en twee uur de tijd gaat nemen om een boekwerk te lezen over wat Inhealth jou wil adviseren. Nee toch? Zit je niet echt op te wachten. En wat er nu precies gezegd wordt in die kantoortaal? Niemand heeft echt een idee. Wil je er eigenlijk dan nog wel tijd voor maken als het zolang duurt om tot actie te kunnen komen? Niet echt.

…naar begrijpbare taal

Denken in beelden is inmiddels een grote pré geworden in het vakgebied waarin we zitten. Want hoe maak je van je van stoffige onderwerpen als preventief werken aan je gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid iets wat aanspreekt? Dit kan je op organisatieniveau doen, maar ook op individueel niveau. Juist individueel maak je de meeste impact. En hoe veel leuker is het om de individu met beelden aan te spreken op de genoemde thema’s?

Het kan dus leuker

En zeker ook om jou, anderen en een organisatie hiermee te kunnen inspireren. Ik las laatst op de website van het AD dat Google en Microsoft niet meer zonder tekenaar kunnen bij vergaderingen: “Techbedrijven zetten tekenaars in om gecompliceerde IT-processen via infographics en simpele illustraties uit te leggen aan consulenten en gebruikers. Ook in Nederland krijgt het visueel denken steeds meer voet aan de grond op de werkvloer. Steeds meer bedrijven in Nederland specialiseren zich in zakelijk tekenen.” Zo hebben wij twee jaar geleden zelf een visuele workshop gevolgd om beeldend te leren denken en om onze eigen creativiteit meer de ruimte te kunnen geven.

Beeldend is de key

Van gedachten naar beeld dus. We leven namelijk in een visuele cultuur waarin we het te druk hebben om lange, complexe stukken door te nemen. Niemand zit daar op te wachten. Ook ik niet. Door 10 tot 25 A4’tjes samen te vatten in één visuele plaat wordt alles meteen inzichtelijker. Met o.a. afbeeldingen of iconen, die al veel meer een beeld schetsen van de situatie, voeg je een nieuwe dimensie aan je te presenteren onderwerpen. Veel leuker om mee aan de slag te gaan toch? Hoe maak jij werken aan je duurzame inzetbaarheid begrijpbaar voor jezelf en voor je organisatie?

Send this to a friend