Wereldwijde aandacht voor gezondheid (en preventie)!

4 april 2018

Elk jaar is het op 7 april wereld gezondheidsdag, uitgeroepen door de WHO (World Health Organization). Met deze dag wil deze organisatie aandacht vragen voor gezondheid en ziektes in de wereld. Per jaar heeft deze dag een specifiek thema. Zo was het in 2015 voedselveiligheid, in 2016 diabetes en in 2017 depressie. Dit jaar staat in het teken van ‘Universal health coverage’ – dus beschikbaarheid van alle benodigde gezondheidszorg voor iedereen op de wereld. Helaas is dat nog maar voor de helft van de wereldbevolking het geval. Dit is iets wat mij raakt en wil daarom dit thema extra aandacht geven.

‘Health coverage’ voor werkend Nederland vs wereldwijd

Mijn persoonlijke drijfveer om me in ons vakgebied te bewegen is dat “Aandacht voor vitaliteit” (en dus gezondheid) altijd moet mogen. Mijn reikwijdte is de groep werkende mensen in Nederland. Vanuit de gedachte dat aandacht voor dit thema altijd moet mogen vind ik het bijvoorbeeld belangrijk dat werkgevers hierin hun steentje bijdragen en misschien zelfs wel initiatief tonen. Werken aan gezondheid doen we samen en eenieder heeft natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid. Maar net dat eerste initiatief kan zorgen voor het juiste dialoog en kan zelfs leiden tot preventie. Daarom hoop ik vanuit ons vakgebied vandaag extra aandacht te genereren voor “Universal health coverage”. Ook al is mijn reikwijdte beperkt, als ik de mogelijkheid had, was die aandacht er liever vandaag dan morgen nog voor de hele wereld!

Genezing of preventie?

De WHO gebruikt 16 ziektes als indicatoren voor beschikbare gezondheidszorg in verschillende landen (zie fact sheet WHO). Opvallend is dat het vooral om ziektes gaat en weinig om preventie. Er staat iets over preventie van hoge bloeddruk en glucose, over het inenten van kinderen en over (niet) roken. Wat mij betreft wordt er nog veel te weinig gesproken over preventie en ik mis dan ook nog de aandacht voor verschillende onderwerpen in preventieve zin.

Vanuit ons werkveld denk ik natuurlijk aan de drie meest voorkomende beroepsziekten; psychische aandoeningen, aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat en gehooraandoeningen. Dit zijn bij uitstek de drie ziekten waar je als werkgever en werknemer samen veel invloed op kan uitoefenen als het gaat om het voorkomen van deze ziekten en juist dat begint bij aandacht!

Mocht je willen weten hoe jij binnen jouw organisatie meer aandacht kan hebben voor gezondheid en vitaliteit? Kijk dan eens hier voor meer inspiratie (www.inhealth.nl / www.vitmkb.nl)

 

Deel artikel

Meer inspiratie