Februari: parttime werken, werken tot je 100e en verbeteringen in de gig economy

Februari pensioenleeftijd parttime werken gig economy

Vooruitblikken 2018, cao’s, robotisering en generaties: dat waren de belangrijkste onderwerpen binnen ons werkveld in januari. Ook in februari heeft duurzame inzetbaarheid weer een paar keer het nieuws gehaald. Helaas niet altijd positief. Zo schijnt dat meer dan de helft van de medewerkers in Nederland aangeeft dat ze niet gestimuleerd worden door hun werkgever om gezond en fit te blijven (volgens onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door Motivaction). Lees er meer over in dit artikel van HR Praktijk, of dat van Customer Talk. Toch werden er deze maand ook wat positieve ideeën gedeeld, zoals over de voordelen van parttime werken en hoe je tot je 100e kunt blijven werken! En in Engeland komt de Britse premier Theresa May met plannen om de werkomstandigheden van velen te verbeteren, vooral van arbeiders in de ‘gig economy’. Hierbij een selectie-overzicht van het nieuws van februari:

Parttime werken

“Parttime werken heeft de toekomst. Met meer tijd voor sociale contacten zullen we allemaal gelukkiger en gezonder zijn, meent Esther de Jong.” De Trouw publiceerde begin deze maand een opinie-artikel, waarin gezegd wordt dat het beter voor ons is als we allemaal parttime gaan werken. In Nederland gebeurt dat al veel, maar vooral als gevolg van het zorgen voor kinderen. Mannen werken hierbij vaak fulltime, terwijl vrouwen naast een deeltijdbaan de zorg voor de kinderen op zich nemen. Dat is niet meer van deze tijd, volgens de krant. 30 uur is de nieuwe 40 uur. Hoe we die 30 uur over de week verdelen, daar zijn de meningen van het AD en het FD over verdeeld. Het AD omschrijft waarom een werkweek van vier dagen beter is voor iedereen. Het FD vindt dat we een voorbeeld moeten nemen aan Zweedse proeven; werkdagen van zes uur zorgen voor minder vermoeidheid, minder verzuim, minder stress en meer klanttevredenheid.

Werken tot je pensioen of tot na je 100e

Het is een continue discussie: de steeds verder oplopende pensioenleeftijd. Dat het oploopt is op zich logisch, de levensverwachting gaat immers ook omhoog. Maar mensen die hun pensioen al tijden op hun kalenders hebben omcirkeld, komen van een koude kermis thuis nu ze merken dat die datum al lang achterhaald is. Veel werknemers willen dan ook eerder stoppen met werken dan wat de overheid van hen verwacht. In december publiceerde TNO daar dit artikel over (of ga hier direct naar de publicatie). Gelukkig schijnt er ook juist een groei te zijn in het aantal tachtigplussers dat nog werkzaam is. Het NRC interviewt vier van hen over waarom zij graag blijven doorwerken, in plaats van met pensioen te gaan. Een inspirerend voorbeeld! Moet je natuurlijk wel gezond oud worden en daarover geeft nu.nl een aantal tips, waaronder: “Werk doen wat je leuk vindt, geeft energie en kan bijdragen aan prettig oud worden.”

Gig economy

Er zijn steeds meer bedrijven die werknemers op flexibele basis inhuren, per taak, oftewel per ‘gig’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan taxidiensten als Uber of bezorgdiensten als Deliveroo. In deze zogenaamde ‘gig economy’ hebben werknemers niet dezelfde rechten en voorwaarden als werknemers die vast in dienst zijn. En dat is zorgelijk, vindt The Irish Times. Het lijkt fijn, zo’n flexibel contract, vooral voor de jongere generatie. Maar het zijn vooral de werkgevers die ervan profiteren. Deze zorgen worden ook gehoord door de Britse premier Theresa May. Theresa May over haar voorstellen: “We recognise the world of work is changing and we have to make sure we have the right structures in place to reflect those changes, enhancing the UK’s position as one of the best places in the world to do business.” (Independent). Haar plannen leiden wel tot wat kritisch commentaar. Zo schrijft The Guardian dat werknemers zich afvragen of dit daadwerkelijk tot wetswijzigingen gaat leiden. Wat het effect daadwerkelijk gaat zijn? We zullen het zien.

 

Dit overzicht is slechts een selectie aan onderwerpen en artikelen die de afgelopen maand zijn gepubliceerd. We proberen maandelijks een zo inspirerend mogelijke samenstelling te maken. Wil je niks missen? Volg ons dan op Twitter!

Send this to a friend