Vandaag is het Blue Monday. Verkozen als de meest deprimerende dag van het jaar onder meer door de korte en donkere winterse dagen. Een mooi moment om stil te staan bij (werk)geluk en hoe je dit kunt stimuleren. Volgens hoogleraar Jan Auke Walburg is dit namelijk niet heel complex. Ieder mens kan volgens hem een gelukkig, betrokken en zinvol leven leiden. Iedereen heeft namelijk de intrinsieke behoefte om gelukkig te zijn. Maar de hamvraag is: hoe werkt dit? In zijn boek ‘Mentaal vermogen’ schrijft Walburg over de zes principes van duurzaam geluk. Dit is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur over welzijn en veerkracht. Hieronder lees je twee van deze principes en hoe we dit aan werkgeluk koppelen.
Zinvol leven
Wellicht heb je jezelf al eens afgevraagd waarom je dingen in je leven doet zoals je die doet en wat voor zin dat nu eigenlijk heeft. Als je niet meer weet waarom iets zin heeft, kan dat invloed hebben op jouw energieniveau. Tegenwoordig zitten de meesten van ons veel thuis en moeten we oppassen dat we niet langzaam veranderen in Zoombies, zoals collega Stacy Diets al mooi beschreef in deze blog. Om jouw energielevel weer op te krikken, kun je een oude hobby oppakken of een nieuwe zoeken. Geen tijd om hier zin voor te maken? Doe het dan juist. Uiteindelijk helpt het je om jouw dagelijkse bezigheden beter te doen en haal je er ook nog (meer) voldoening uit.
Dit wordt beaamd door organisatiepsycholoog Gerdy Geersing: “Door het gebruiken van je talenten en door te doen wat je leuk vindt, kun je in een zogenoemde flow raken. Met andere woorden: je bent zo geconcentreerd bezig dat je de tijd even vergeet. Het uitoefenen van jouw hobby, zorgt er vervolgens weer voor dat je energie en ruimte in je hoofd krijgt. ”
Naast een hobby is het helpen van anderen ook iets wat kan bijdragen aan jouw eigen geluksgevoel. Psycholoog Elizabeth Dunn geeft in een Tedtalk voorbeelden over de positieve effecten van anderen helpen. Echter dragen niet alle soorten hulp bij aan jouw geluksgevoel. Zo is het doneren van geld bijvoorbeeld niet voor iedereen de juiste manier om de ander te helpen. Maar het helpen van een oudere dame bij het oversteken of bij het dragen van haar boodschappen, kan wel weer een goed gevoel geven. Het zijn kleine dingen maar deze kunnen de wereld betekenen voor iemand en uiteindelijk heeft dat dus ook weer een positief effect op hoe jij je voelt. Dat is dus dubbel zinvol! 😉
Bewust leven
We leven in een wereld waar multitasking tot onze dagelijkse bezigheden behoort. Zo plegen veel mensen een (handsfree) belletje terwijl ze in de auto of op de fiets zitten, want: je tijd moet wel optimaal worden benut. Maar hoe efficiënt is dat nu eigenlijk? Jelmer Borst, promovendus aan de Rijksuniversiteit van Groningen, concludeert in zijn onderzoek (2012) dat het werkgeheugen in ons brein slechts één element tegelijkertijd kan verwerken. Indien je werkgeheugen meerdere elementen moet uitvoeren dan wordt er één naar het langetermijngeheugen gestuurd. Als er dan een taak is afgerond schakelen we binnen een zeventiende van een seconde over naar de andere taak. Dit lijkt misschien kort, maar tijdens deze schakeling neem je helemaal geen informatie in je op.
Dat multitasken is dus helemaal niet zo productief zoals de meesten denken. Het is daarentegen veel belangrijker om één ding te gelijk te doen om focus te bewaren. Een meeting bijwonen en ondertussen je mail bijwerken of ‘even snel een mailtje beantwoorden’: doe het niet. Doordat je meer in één moment bent in plaats van tien tegelijk, ga je jouw dagelijkse bezigheden gegarandeerd meer waarderen.
Is het inmiddels een patroon waar je in vast bent geroest? Dan raad ik je het boek van Rick Pastoor ‘Het geheim van slim werken’ aan; een praktisch ingestoken boek waar je kunt zorgen voor ruimte in je hoofd en waarmee je leert uit te zoomen zodat je jouw dag slimmer kunt indelen.
Een keer sparren over werkgeluk? Ik drink graag een (online) bakkie met je!
Bronnen
- Boek: ‘Waarden in je werk’ (2019) van G. Geersing
- Boek: ‘Mentaal vermogen’ (2010) van J.A. Walburg
- Tedtalk: ‘Anderen helpen maakt gelukkig – als je het op de juiste manier doet’ (2019) van Elizabeth Dun
- Artikel: ‘Multitasken is lang niet altijd efficiënt en vraagt om keuzes’ (2012) van J. Borst