December: overzichten 2018 en trends 2019

December: dé maand voor jaaroverzichten, statistieken, lijstjes en terugblikken. Misschien wel de meest opvallende (en stiekem de leukste): de ergste kantoortaal van 2018. Vol met woorden die wij zelf bij Inhealth dagelijks gebruiken, waaronder ontwijkbare termen als ‘duurzame inzetbaarheid’ en ‘vitaliteit’ (zie ook dit artikel van Baaz):

“Duurzame inzetbaarheid: We laten werknemers ploeteren in ongezonde kantoortuinen. Callcentermedewerkers krijgen 10 minuten plastijd op een werkdag en een stijgende groep werkende Nederlanders kan amper rondkomen van hun baan. Maar als we nu allemaal op de cursus duurzame inzetbaarheid gaan, komt het vast goed.

Vitaliteit: Bij sommige organisaties waren ze al jaren bezig met duurzame inzetbaarheid. Dan wordt zo’n term sleets. Kies dan voor vitaliteit. Uiterste houdbaarheidsdatum: 2021.” (Bron: AD)

Benieuwd naar de winnaar? Bekijk dan het vervolgartikel van het AD.

 

Trends voor 2019: ook duurzame inzetbaarheid

Leuk, die jeukwoorden op kantoor, maar ze blijven steevast op de hr-agenda’s staan. Hr Praktijk publiceerde de hr-trends voor 2019, met onder andere duurzame inzetbaarheid, strategische personeelsplanning en talentmanagement als zogenoemde ‘doorschuifthema’s’. Nieuw(er) op de agenda: arbeidsmarktcommunicatie & employee journey, arbeidsvoorwaarden & werkgeluk, hr-cyclus & modern performance management en hr-analytics & hr-beleid.

Nog iemand die zich niet laat beperken door de allergieën van Japke D. Bouma is Jolanda van der Steen. Op CM Web pleitte zij voor duurzame inzetbaarheid en riep op om de feestdagen te gebruiken om stil te staan bij het onderwerp en plannen te maken voor de toekomst.

 

Eigen regie van medewerkers

Leuk, al die hr-tips voor de komende tijd, maar hoe zorg je dat medewerkers ‘eigen regie’ of ‘eigenaarschap’ tonen (ja, om maar weer te putten uit de top 10 ergste kantoortaal)? Volgens het AD en HR Praktijk laten werknemers namelijk grote kansen liggen als het gaat om hun ontwikkeling. Het budget blijkt onvoldoende te worden benut. En dat terwijl een rapport van een adviescommissie van de Europese Comissie juist aanduidt dat bijscholing o, zo belangrijk is (ScienceGuide). En dan hebben we het alleen nog over ontwikkeling. Wat betreft gezondheid verschaft Nu.nl gelukkig een aantal tips.

 

Wat zijn jouw plannen voor 2019?

Send this to a friend