De overgang en werk, doorbreek het taboe

overgang en werk achtbaan

Vandaag de dag zijn er een miljoen werkende vrouwen die te maken hebben met de overgang en haar gevolgen. Toch wordt daar nog niet veel over gesproken en heerst er een taboe. Dit terwijl het ziekteverzuim onder de groep vrouwen in de overgang hoog is en het veel vrouwen beperkt om volop van het werk en leven te genieten. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de overgang. Zo blijkt uit een recent artikel in de Volkskrant dat steeds meer werkgevers de overgang bespreekbaar willen maken.

Ervaring

Ervaring met de overgang heb ik niet, maar vanaf de zijlijn mag ik wel meekijken. Wanneer ik klanten en collega’s vraag hoe het is om in de overgang te zijn, dan krijg ik antwoorden als: “Je moet heel sterk in je schoenen staan om midden in de overgang een dag fris en alert door te komen” en “Ik dacht maanden dat ik te gestrest was. Gelukkig bleek het de overgang te zijn, nu weet ik dat het een fase is waar weer een eind aan kan komen”. Mij lijkt dit reden genoeg om met elkaar meer aandacht te besteden aan dit onderwerp.

Isa Hoes (49) schreef samen met actrice Medina Schuurman (47) een boek over de overgang. De herkenning van haar verhaal geeft veel vrouwen opluchting, zij zijn niet de enige. Zo zegt zij bijvoorbeeld: “Een gezin, een carrière, ouders die zorg nodig hebben, en dan ook nog de overgang erbij: “Het is een heel belastend ding. Als je niet uitkijkt denk je dat je helemaal niet lekker in je vel zit.”

Cijfers

Tussen 2005 en 2015 is de groep werkende vrouwen boven de 50 met 462.000 toegenomen en circa een miljoen werkende vrouwen in Nederland zitten in de overgang. Uit een studie in 2011 blijkt dat een derde van de werkende vrouwen met overgangsklachten tussen de 44-60 jaar een hogere kans heeft op verzuim. Dit zie ik vooral terug komen bij klanten in de zorg en het onderwijs. In deze sectoren werken veel vrouwen en zien we grote pieken van verzuim rondom deze leeftijdscategorie.

Kenmerken

Een bekend kenmerk van de overgang zijn de opvliegers. Maar wist je dat deze invasie aan hormonen nog veel meer kan veroorzaken? Denk aan hartkloppingen, haaruitval, een brandende tong, stemmingsstoornissen, concentratie problemen of een geheugen dat niet meer mee werkt. Wanneer je ineens last krijgt van deze symptomen kun je daar best wel erg van schrikken. Dit zorgt vaak voor ongeruste en onzekere tijden. Zonde, want als we hier meer aandacht voor hebben kan dat een hoop schelen.

Oplossing

De oplossing verschilt per medewerker en organisatie. De eerste stap is het herkennen van de klachten door zowel de medewerker als de leidinggevende. Door de overgang te herkennen, kan veel ongerustheid weg genomen worden. Voor een medewerker is het fijn als een leidinggevende en collega’s begrijpen dat de overgang impact kan hebben op je inzetbaarheid. En dan is het aan de medewerker om vanuit eigenaarschap de juiste stappen te zetten. Zo kan de medewerkers zelf opzoek gaan naar meer informatie of in gesprek gaan met een specialist.

Conclusie

De overgang is een belangrijk issue als je je bekommert om de inzetbaarheid van je medewerkers. De omvang en de impact  is groot. Schep een cultuur waarin medewerkers het gevoel krijgen dat het onderwerp serieus wordt genomen. Probeer de overgang bespreekbaar te maken. Herkenning en erkenning, dan is de kans groot dat een medewerker deze hormonen achtbaan aan kan en het werk kan blijven doen.

 

Send this to a friend