Naast Valentijnsdag, Vaderdag, Moederdag en alle andere thema specifieke dagen hebben we ook de bekende Blue Monday, oftewel Blauwe maandag.
Zoals je misschien al hoort in mijn eerste zin ben ik redelijk sceptisch, maar mensen ervaren het en hebben er last van. We zullen er dus iets mee moeten. Maar wat dan?
Wat is Blue Monday eigenlijk?
De vader van ‘blauwe maandag’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.
Ongetwijfeld zit er een kern van waarheid in, zonlicht maakt ons blij, deze is er minder, daarnaast hebben we even geen feestdagen in het vizier om naar toe te leven.
Maar de hersenen werken ook zo dat wanneer je het ergens over hebt, je dit ook kan ervaren. Denk aan het moment dat je praat over haarluis en direct aan je hoofd begint te krabben…
Ik vraag mij af of dit ook zo werkt voor de Blue Monday. Hoe meer we het hier over hebben en accepteren dat je op deze dag neerslachtig voelt, wij ons ook allemaal zo gaan voelen.
Het is dus belangrijk in de communicatie hoe je bepaalde trends, hypes en risico’s communiceert binnen je organisatie, want hoe positief de intenties ook kunnen zijn, het effect kan wel eens volledig het omgekeerde in zich hebben.