Augustus: komkommertijd, werkdruk vs ZZP en bewegen vs obesitas

De scholen beginnen weer, de regen is terug, we staan weer in de file. De vakantieperiode is voorbij. En zoals elke zomer hadden we weer komkommertijd. Nu.nl gaf zelfs wat tips: geniet ervan, leer wat bij en werk wat minder. Ook in dit artikel zul je merken dat het komkommertijd was, want heel veel world changing nieuws rondom duurzame inzetbaarheid en de toekomst van werk is er niet verschenen.

Werkdruk: ZZP’en de oplossing?

Natuurlijk zijn er ook veel banen waarbij de zomer net zo druk is als alle andere periodes. Niet zo gek dus dat het ondanks de vakantie over werkdruk ging. Zo vertelde hoogleraar Aukje Nauta in een interview op Radio 1 dat de stakingen van vandaag de dag bijna nooit meer over salaris gaan, maar vooral over werkdruk. Ook zijn de resultaten van een onderzoek over overwerken gepubliceerd. Zo geeft 29% van alle werknemers aan regelmatig over te werken. Geen wonder dat we zoveel werkdruk ervaren!

Zoals we inmiddels weten, is de zorg een van de branches waarin de werkdruk vaak te hoog ligt. Dit komt grotendeels door een tekort aan personeel. Een aantal zorgmedewerkers is daarom voor zichzelf begonnen, zodat ze zelf hun tijden kunnen bepalen. Goede oplossing voor de medewerker zelf, maar voor de organisatie?

Bewegen en obesitas

Toch lijkt, behalve werkdruk, overgewicht ook nog steeds een grote issue voor organisaties. Het kost ze namelijk bakken met geld. Mensen met obesitas melden zich namelijk vaker ziek en obesitas komt in Nederland steeds meer voor. PW net bediscussieerd of dit financiële risico bij de werkgever moet liggen. Want kun je obesitas niet gewoon voorkomen? Gelukkig bewegen Nederlanders ‘meer dan wie dan ook in Europa‘, dus hopelijk valt dat groeiende obesitasprobleem uiteindelijk toch nog mee.

Vakantie voorbij en dan

Niet om de komkommertijd te vullen, maar gewoon omdat we elke maand inspirerende artikelen trachten te schrijven, hebben we zelf ook het een en ander gepubliceerd in augustus. Consultant Sophie Peeters haakte in op de zomerperiode. Hoe kom je terug na de vakantie? In Frankrijk heeft dat een eigen term, die onder veel Fransen zeer herkenbaar is: ‘La Rentrée‘. Ze geeft zeven tips om het ontspannen vakantiegevoel vast te houden tijdens de terugkomst op je werk. Hebben we die tips echter echt nodig? Volgens de Volkskrant zijn we zó gehecht aan onze banen, dat niemand echt schoorvoetend weer begint. Dus een mooie afsluiter van de komkommertijd en van dit artikel: welkom terug en veel plezier met La Rentrée!

Send this to a friend