Nederland is voorloper
Een positief begin van het actualiteitenoverzicht van april: Nederland, we doen het goed! Ten opzichte van andere landen doen we het zo slecht nog niet als het gaat om werk/privé-balans. Slechts 0,5% van de Nederlanders werkt extreem lange dagen en we besteden zo’n 16 uur per dag aan eten, slapen en vrije tijd (World Economic Forum).
Waarin we ook uitblinken ten opzichte van andere Europese landen: maar liefst 54% van de Nederlandse werknemers volgt ‘met enige regelmaat een cursus’ (Rendement.nl). Daarmee nemen we een goede tweede plaats in, met Zwitserland nog op kop. Om trots op te zijn dus!
Tenminste, volgens PW Net is er nog aardig wat werk aan de winkel als het gaat om onze werkdruk. Hoewel onze werktevredenheid de afgelopen drie jaar flink gestegen is, neemt ook onze werkdruk toe. In het artikel van PW Net krijgen werkgevers tips om werkdruk inzichtelijk te maken en waar nodig te verlagen.
Levenslange leeromgeving
Waar we volgens PW Net ook aan kunnen werken: een leeromgeving creëren voor medewerkers. In een interview vertelt Hans Schuurmans over ‘het nieuwe leren’ en de rol van middenmanagers daarin. Ook werknemers moeten meer eigen regie nemen als het gaat om een ‘leven lang ontwikkelen’. Daarvoor werken vijfentwintig O&O organisaties werken aan een omslag, volgens het KVGO.
Allemaal goed en aardig, dat leren en ontwikkelen. Ja, het is goed voor medewerkers én organisaties, maar we vergeten vaak een belangrijk onderwerp, volgens The HR Director. Biedt ook voldoende training aan op het gebied van mentale gezondheid, is het standpunt.
Rondom de pensioenleeftijd
Nog een puntje waarop we medewerkers extra kunnen ontwikkelen: het pensioen. Veel Britten zijn niet of nauwelijks betrokken bij hun pensioen, volgens The Independent. En die betrokkenheid zou wel van invloed zijn op het behouden en aantrekken van personeel, volgens werkgevers.
In Nederland is de afgelopen maanden gediscussieerd over een nieuw pensioenstelsel, met flexibilisering van de AOW. “Werknemers zouden daarmee kunnen stoppen voor de officiële pensioenleeftijd, in ruil voor een lagere uitkering”, aldus het Financieele Dagblad.
Benieuwd naar een voorbeeld hoe je daar als organisatie mee om kan gaan? Het Martini Ziekenhuis hanteert een generatieregeling: zie Medicalfacts.
Dit overzicht is slechts een selectie aan onderwerpen en artikelen die de afgelopen maand zijn gepubliceerd. We proberen maandelijks een zo inspirerend mogelijke samenstelling te maken. Wil je niks missen? Volg ons dan op Twitter!